Як вибрати смачні апельсини та мандарини

11.01.2020 08:00 Корисно
фото 1zoom.ru фото 1zoom.ru
Узимку ці яскраві, ароматні цитрусові — часті гості на нашому столі, їх люблять і діти, і дорослі. А щоб вибрати максимально смачні й солодкі, до цієї справи потрібно підійти дуже уважно.

Вибираємо апельсини

Стиглий апельсин обов’язково має рівномірне, яскраве забарвлення і гладку шкірку з невеликими вкрапленнями червоного кольору. Якщо шкірка пориста, це явна ознака товстошкірості. Товста шкірка — ще не ознака, що плід буде несолодким або, навпаки, солодким. Недолік товсто­шкірості в тому, що вона надає зайву вагу плоду, а перевага — такі апельсини легко очищати.
Апельсин перед покупкою треба промацати — він не повинен бути м’яким, рихлим або деформованим. Смачні та солодкі апельсини обов’язково соковиті, а значить, мають вагу, тому вибирати треба плоди якомога важкіші. І обов’язково нюхати їх — стиглі плоди мають виразний аромат.
Ще один показник солодкості апельсина — яскраво виражений пупок (верхівка плоду). Після розрізання можна побачити ще один маленький плодик у цій верхівці.
Обов’язково потрібно звертати увагу на дату упакування: апельсини, зібрані в кінці листопада або у грудні — найсолодші і краще зберігаються.


фото 1zoom.ru

Як зберігати апельсини

За кімнатної температури апельсин може зберігатися протягом тижня, тільки не в поліетиленових пакетах і не в закритих ємностях. У холодильнику краще зберігати на нижній полиці, але не більше ніж десять днів. А щоб зберегти ніжний фрукт ще довше, краще тримати його в добре провітрю­ваному темному приміщенні з температурою 5–10 °С. Якщо на апельсині з’явилися м’які плями, зберігати його далі небажано.

Вибираємо мандарини

Насамперед потрібно придивитися до шкірки: її колір має бути рівномірним і насиченим, і вона повинна легко відставати від плоду. Якщо, стискаючи шкірку, бризкає сік — це ще одна ознака стиглості і свіжості плоду.
Ароматні, смачні мандарини зазвичай мають шкірку, що нагадує шкірку апельсинів — доволі товсту й горбисту.
Вибирати мандарини потрібно без плям на шкірці. Не можна, щоб на них були сліди цвілі — це не тільки зіпсує смак, а й може виявитися небезпечним для здоров’я.
Не варто брати мандарини з вм’ятинами або м’якими ділянками на плодах, які вказують на те, що цитрусовий підморожений при транспортуванні, підгниває або лежить на прилавку не один день. А підсохла або розм’якшена шкірка свідчить про погану якість цитрусового.
Тепер розберемося зі смаком. Кислі сорти мандарина зазвичай приплюснуті або великі. А от солодкі, як правило, середнього розміру, круглі, з яскраво-оранжевою шкіркою. Щоправда, буває так, що солодкими нерідко виявляються і жовтуваті мандарини. Тому ще один секрет: солодкі мандарини часто трохи важчі за кислі. Легкі за вагою цитрусові будуть з жорст­кою клітковиною, з великою кількістю кісточок і без оптимального обсягу рідини.
Найсолодший сорт мандаринів — це клементин, гібрид апельсина й мандарина. Щоправда, шкурка в них тонка і погано зні­мається, а от сама м’якоть — запашна й соковита.


фото eadaily.com

Як зберігати мандарини

Зрілі плоди будуть зберігатися довше, а недозрілі й пошкоджені зіпсуються дуже швидко. Найкраще зберігати їх за температури близько 6 °С в умовах підвищеної вологості.

Потрібно пам’ятати, що всі цитрусові не потрапляють нам просто з дерева — їх в обов’язковому порядку обробляють консервуючими хімічними речовинами для тривалого транспортування і зберігання. Така шкірка зазвичай має вигляд полірованої та блискучої. Тому, щоб використовувати її в кулінарії або з лікувальною метою, потрібно ретельно промивати поверхню.