Як видалити з одягу плями від ягід і фруктів

23.07.2019 08:00 Корисно
фото poradnyk.com.ua фото poradnyk.com.ua

Кожна господиня не раз у своєму житті стикалася з питанням: як швидко, а головне, повністю видалити плями від ягід і фруктів з одягу. Адже навіть найакуратна людина може випадково забруднитися, а що вже казати про дітей.

Звичайно, вивести ці підступні плями складно, але можна.
Почнемо з того, що фруктові і ягідні плями важко піддаються чищенню тому, що в них містяться природні барвники. Вони доволі стійкі й часто у процесі прання можуть змінювати колір і дедалі сильніше вбиратися, тоді їх вивести стає ще важче. Тому головне правило: беріться за обробку плями максимально швидко. Найважче піддаються виведенню плями від чорниці, ожини, малини й полуниці – вони змінюють колір після звичайного прання, а на світлому одязі це найбільш помітно. Такі фрукти, як апельсини та мандарини, до речі, теж мають доволі уїдливий сік. Можна, звичайно, придбати спеціальні засоби для виведення плям, але вони в деяких випадках можуть не допомогти, а зашкодити, зіпсувавши безповоротно улюблену річ. Тому давайте спочатку розглянемо ті народні засоби, які є майже в будь-якому будинку.
Гаряча вода. У більшості випадків можна спробувати скористатися звичайною гарячою водою. Для цього слід розкласти на дні таза або ванни річ, підігріти воду до 70–80 градусів і акуратно полити нею забруднене місце. Свіжа пляма зазвичай просто розчиняється у процесі такої обробки, а якщо вона зникла не повністю, повторіть процедуру ще раз. Такий метод зручний ще й тим, що не передбачає жодних миючих засобів, у яких може міститися луг, а отже, пляма не закріпиться на тканині.
Сік недозрілих ягід. Народна мудрість каже: «Клин клином вибивають». Дивно, але це може бути застосовано й до цієї ситуації. Як показує практика, у багатьох випадках безбарвний сік зеленої ягоди здатний розчинити й видалити плями, що залишилися від зрілих ягід того ж виду. Знайдіть недоспілу ягоду цієї рослини й натріть пляму її соком або самим плодом, після чого прополощіть річ у теплій воді.
Сіль. Чищення сіллю проводиться у два етапи. Спочатку на пляму насипається суха сіль, а коли вона вбере в себе частину соку, акуратно струсіть її і нанесіть кашку із солі та води. Залиште приблизно на півгодини, після чого прополощіть річ у теплій воді.
Кисле молоко. Звичайно, молоко, яке починає киснути, не завжди може бути під рукою, але якщо раптом воно якимось чином виявилося на вашій кухні в потрібний момент, скористайтеся цим. Спробуйте замочити проблемну ділянку в кислому молоці на деякий час, а потім виперіть. Кисле молоко може впоратися не тільки зі свіжими, а й також із застарілими плямами від ягід на одязі.
Столовий оцет. Цим засобом можна вивести практично будь-які плями. Приготуйте розчин: змішайте оцет (9 %) з водою у пропорції 1:1, змочіть у ньому вату або марлю
і кілька разів промокніть забруднене місце. Цю процедуру можна повторювати до повного зникнення плями. А суміш оцту й лимонного соку (у рівних пропорціях) допоможе легко видалити плями від малини та суниці.
Гліцерин і горілка. Змішайте їх у рівних пропорціях, потім візьміть ватяний диск або просто шматочок бавовняної тканини, умочіть у суміш і обробіть проблемну ділянку на одязі, а потім заперіть і прополощіть.
Гліцерин і жовток. Такий засіб годиться для видалення плям з делікатних тканин. Змішайте 50 г гліцерину й жовток 1 яйця, нанесіть на пляму та залиште на кілька годин, потім прополощіть у теплій воді.
Лимонна кислота. Розмішайте 1 ч. л. лимонної кислоти в 1 склянці води, замочіть у розчині забруднену ділянку, потім виперіть і прополощіть.
Господарське мило. Його краще застосовувати для видалення застарілих плям від ягід, на свіжих можна отримати зовсім протилежний результат – плями можуть ще більше «зміцнитися» на тканині. Отже, для видалення застарілої плями натріть проблемну ділянку милом і залиште на 15–20 хвилин, потім залийте окропом, а через півгодини виперіть звичайним способом.
Перекис водню і нашатирний спирт. Змішайте в рівних пропор­ціях перекис і нашатирний спирт і нанесіть засіб на пляму, потім прополощіть.