Як зміцнити нігті в домашніх умовах: рецепти ванночок

06.02.2021 16:33 Корисно
фото blog.eva.ua фото blog.eva.ua
Краса рук – не тільки у гладенькій та ніжній шкірі, а в красивих доглянутих нігтях. Але що робити, якщо нігті ніяк не хочуть рости або увесь час ламаються та розшаруються? Корисні поради – нижче.

Причини

По-перше, давайте розберемося, чому бувають проблеми з нігтями. Це може бути нестача вітамінів та мікроелементів в організмі, вплив зовні – засоби для миття посуду або хімічні засоби для прибирання, якщо не користуватися рукавичками, рідина для зняття лаку, що сушить нігті. Найпоширенішою причиною розшарування або ламкості нігтів є нестача кальцію, тому треба переглянути свій раціон та додати до нього продукти, які його містять: молоко, горіхи, олію, фрукти, рибу і цільне зерно.
Обов’язково захищати руки під час прибирання. Перед тим, як виконувати роботу в гумових рукавичках, зволожити руки кремом. А щоб прибрати жовтизну з нігтів, кілька разів на тиждень змазувати їх соком лимона – він додатково зміцнить їх.
Щоб зняти лак з нігтів, краще за можливості використовувати рідину без ацетону. А любителям накладних нігтів або гель-лаку – частіше робити перерви між процедурами та давати нігтям «дихати» без покриття.

Домашні ванночки

Слідкуйте, щоб температура рідини (води, олії або настою) не перевищувала 40 градусів. Саме в такому температурному режимі корисні компоненти добре зберігаються і найоптимальніше діють на нігтики.
Щоб досягти максимального бажаного ефекту, робити ванночки треба не менше ніж два рази на тиждень. Загальна тривалість курсу – від півтора до двох місяців. Якщо шкіра рук дуже чутлива, тривалість ванночки можна зменшити з 15–20 хвилин до 5.


фото mindal-nails.ru

Ванночка з морською сіллю. 1 ст. л. морської солі розчинити в одній склянці теплої води, опустити туди пальці рук на 15–20 хвилин. Для поліпшення ефекту можна також додати кілька крапель будь-якої ефірної олії.
Ванночка з оливковою олією. Оливкову олію розігріти (0,5 склянки) на водяній бані, потім перелити у глибоку миску і опустити туди кисті рук на 15 хвилин.
Ванночка з вітаміном A. Треба змішати 0,25 склянки олії, 5 крапель вітаміну А та 3 краплі йоду. Тримати у цій суміші нігті протягом 20 хвилин.
Ванночка з лимонним соком. До 0,5 склянки підігрітої на водяній бані олії (оливкової або соняшникової) додати соку з 1/5 лимона і опустити туди кисті рук на 10–15 хвилин.
Ванночка із зеленого чаю. Необхідно взяти 1 ст. л. натурального, неароматизованого, зеленого чаю, залити його 0,5 склянки кип’яченої води та дати настоятися. Коли чай трохи охолоне, додати 2 ст. л. оливкової олії і 1 ч. л. лимонного соку. Суміш перемішати та опустити туди пальці на 20 хвилин. Після процедури руки не мочити не менше двох годин.
Ванночка на основі кори дуба або квіток ромашки. Приготувати ромашку або кору дуба відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці. Приймати таку ванночку треба 5–10 хвилин.
Йодно-сольова ванночка для рук. 3 ст. л. кухонної солі змішати з 1 ч. л. йоду і склянкою теплої води, опустити у розчин кисті рук на 15 хвилин.

Читайте також Молочні продукти: яка користь та для кого шкідливі

Після використання будь-якої ванночки через дві години зволожити руки кремом.

 

Задирки і як з ними боротися

Проблему задирок краще не залишати без уваги, адже спочатку нешкідливий надрив біля нігтів може почати кровоточити або запалюватися. Тому треба відразу вжити заходів.

Маска з каланхое або алое. Вимити листки цих рослин та подрібнити у кашку. Суміш нанести на місця появи задирок, обмотати плівкою, а зверху одягнути бавовняні рукавички. Таку процедуру краще робити на ніч. Зробити так кілька разів. Шкіра стане м’якою і еластичною, а задирки зникнуть, адже алое має протизапальні, бактерицидні і ранозагоювальні властивості.
Содова ванночка при задирках. Содова ванночка ефективна навіть у тому випадку, якщо задирки вже почали запалюватися. Вона швидко приведе шкіру біля нігтів у нормальний стан – усього за тиждень. Готувати її просто: 2 ст. л. харчової соди розчинити у літрі теплої води. Тривалість ванночки – 15 хвилин, робити один-два рази на день. Після ванночки обполоснути руки теплою проточною водою, витерти та нанести зволожуючий крем для рук.