Як зварити ідеальне полуничне варення: секрети приготування

27.06.2020 16:30 Корисно
фото 7dach.ru фото 7dach.ru
Хтось любить цілі ягоди полуниці в густому сиропі, декому подобається, коли варення рідкіше, а комусь зовнішній вигляд варення не дуже важливий – головне, щоб воно було солодке та ароматне. Але щоб варення вийшло справді смачним, існують певні секрети його приготування.

1. Полуницю треба перебрати, видаливши зіпсовані ягоди. Щільні, гарні ягоди підійдуть для варення з цілими плодами, трохи пом’яті – для варення, де зовнішній вигляд ягід не важливий.
2. Мити ягоди потрібно акуратно, можна просто покласти ягоди в тазик, залити водою і трохи перемішати руками, залишити так на 10–15 хвилин. Потім злити воду, викласти ягоди на паперові рушники і дати висохнути.
3. Тільки коли ягода висохне, видалити плодоніжки. Якщо зробити це до миття або відразу після, полуниця може втратити частину соку.
4. Готувати варення краще в посуді з нержавіючої сталі або міді. Можна також використовувати емальований посуд, але тільки якщо на ньому немає сколів. Алюміній підійде в тому випадку, якщо планується варити варення в один прийом і відразу перекласти в інший посуд. Інакше, якщо варення вариться в кілька підходів, алюмінієва ємність може окислюватися, і це вплине на смак варення.
5. Для смаку можна додати корицю, кардамон, ваніль, м’яту і навіть базилік – це надасть варенню пікантної нотки. Додавати їх можна як на початку варіння, так і в кінці. Різниця в тому, що додані в кінці приготування спеції нададуть більш виражених аромату і смаку.
6. Пінку під час варіння варення краще знімати – тоді воно вийде прозорішим. Якщо ж її залишити, зберігатиметься тоді варення трохи менше.

Полуничне варення з черешнею


фото povar.ru

Мікс цих ягід надає цікавого смаку і красивого вигляду, а короткий час приготування зберігає плоди цілими.

Знадобляться:
полуниця – 1 кг,
черешня – 800 г,
цукор – 500 г.

Полуницю підготувати: помити, обсушити і видалити хвостики, черешню помити і вийняти кісточки. Викласти ягоди в підходящий посуд, пересипати цукром, залишити на деякий час, щоб пустили сік. Потім поставити на повільний вогонь, довести до кипіння і варити 5–7 хвилин, акуратно помішуючи, злегка остудити. Повторити процедуру варіння ще пару разів, потім розкласти варення в заздалегідь підготовлені баночки і закатати.

Полуничне варення з базиліком


фото povar.ru

Знадобляться:
полуниця – 2 кг,
цукор – 2 кг,
базилік – 7–8 листочків.

Полуницю помити, обсушити, видалити хвостики, викласти у відповідний посуд, пересипати цукром і залишити на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Потім поставити на повільний вогонь, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Дати трохи охолонути (хвилин 10–15), затим знову поставити готуватися. Після закипання варити 5 хвилин, остудити 10–15 хвилин і знову прокип’ятити.

У процесі варіння знімати пінку. Помішувати акуратно, краще дерев’яною ложкою. За 2 хвилини до закінчення варіння додати базилік (попередньо промитий і просушений). Розкласти варення в банки і закатати.

Полуничне варення з м’ятою і лимоном


фото home-restaurant.ru

Знадобляться:
полуниця – 1 кг,
лимон – 1 шт.,
цукор – 800 г,
м’ята – 4–5 гілочок.

Полуницю помити, обсушити і видалити хвостики. Викласти ягоди в каструлю або миску, пересипати цукром і залишити на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Потім листя м’яти акуратно помити і обсушити, викласти зверху ягід з цукром, з лимона вичавити сік – прямо на ягоди і цукор, акуратно струсити каструлю, поки все не перемішається. Можна скористатися дерев’яною ложкою або лопаткою, але робити це потрібно обережно, інакше ягоди помнуться.

Поставити посуд на вогонь, довести до кипіння і варити на повільному вогні 5 хвилин, зняти піну. Потім прибрати з вогню і дати повністю охолонути. Листя м’яти можна вийняти – воно вже не потрібне. Знову поставити на вогонь і варити після закипання приблизно 15 хвилин, прибираючи піну. Потім дати повністю охолонути. Втретє закип’ятити варення, проварити 4–5 хвилин і закатати в підготовлені сухі банки.

Читайте також Десерти на зиму: полуничне варення-п’ятихвилинка

Автор: Вероніка Добриня