Якщо город не приватизований, його може забрати сусід

13.12.2020 15:21 Корисно
Харківський адвокат Роман Чумак пояснив, що робити, якщо будинок приватизований, а город при ньому – ні. Та чим ризикує власник будівлі, якщо не приватизує землю.

Адвокат перш за все нагадав, що, відповідно до Цивільного кодексу України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Роман Чумак також навів кілька фактів із Земельного кодексу, які варто пам’ятати кожному власнику:

1. Формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об’єкта цивільних прав.
2. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.
3. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.
4. Земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав тільки з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.
5. Державна реєстрація прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. 

Читайте також: Грошова допомога для військових: куди звертатися і з якими довідками

– З цього випливає, що право на земельну ділянку може виникнути тільки після присвоєння кадастрового номера і реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що можна зробити за результатами процедури приватизації, – пояснив адвокат. 

За його словами, поки земельна ділянка не сформована і їй не присвоєно кадастровий номер, то її юридично не існує. І поки право власності не зареєстровано в державному реєстрі нерухомого майна, то з такою земельною ділянкою неможливо зробити ніяких юридичних дій.

– Навіщо приватизувати земельну ділянку? Відповідь доволі проста. Якщо земельна ділянка не приватизована, то її не можна продати, обміняти, подарувати, успадкувати, здати в оренду та інше. Крім того, теоретично існує ймовірність, що город може бути приватизований іншою особою, – зауважив Роман Чумак. – Таким чином, ми настійно рекомендуємо повноцінно оформити свої права на земельну ділянку, що дасть можливість захистити свою власність і розпоряджатися нею в повному обсязі в рамках правового поля.

Читайте також: Земельна ділянка під вікном багатоповерхівки: чи потрібно платити за користування