Їмо цвітну капусту зі свого городу весь сезон

15.04.2017 11:00 Корисно
Фото: just-my-beauty.com Фото: just-my-beauty.com

Дуже часто городники, спробувавши виростити цвітну капусту й отримавши перший непоказний урожай, відмовляються від цієї культури. А дарма, адже вирощувати її зовсім нескладно, просто для цього потрібно враховувати деякі особливості.

Конвеєр на грядці


Цвітна капуста – однорічна рослина, її вирощують заради одержання головки. Вирощують цвітну капусту для літнього та осіннього споживання. Щоб постійно мати на столі свіжу продукцію, цю культуру можна вирощувати конвеєрним способом і висаджувати розсаду кожні 10–14 днів (3–5 разів). Як тару краще застосовувати горщики, касети, живильні кубики тощо, тому що цвітна капуста погано переносить пікірування та пересаджування.
Насіння на розсаду висаджують із середини березня до кінця травня. Перед цим його калібрують, загартовують і знезаражують, як це робити, ми вже розповідали в одному з попередніх номерів. Потім насіння 12 годин витримують у розчині готових добрив або в такому розчині: в 1 л води розвести 1 ст. л. деревного попелу. У ґрунт насіння поглиблюють на 1 см. Відстань між рядками – 3–3,5 см, між рослинами – 2–2,5 см. Важливо не згущувати посіви, інакше вони дуже будуть витягатися, і їх може уразити чорна ніжка. Посадки помірно поливають теплою водою, провітрюють, поступово загартовують.
Перший раз розсаду підгодовують через 8–10 днів після пікіровки або коли з’явиться другий справжній листок (на 10 л води – 10 г сечовини, 20 г суперфосфату, 10 г калійних добрив). Другу підгодівлю роблять через тиждень після першої, збільшуючи дозу в 1,5 раза. У фазі 4 листочків посадки бажано підгодувати мікроелементами (на 10 л води – 2 г борної кислоти, 1,5 г сірчанокислого марганцю, 0,5 г молібденово-кислого амонію). Розсаду у фазі першого справжнього листка можна пікірувати, хоча можна обійтися і без цієї процедури.

Час від сходження до дозрівання головок
Ранні сорти – 90–100 днів.
Середні сорти і гибриди:
Середньоранні – 105–126–135 днів
Середньостиглі – 110–136–145 днів
Середньопізні – 146–159 днів.

Для висаджування оптимальною буде 50–60-денна розсада. Посаджена в кінці квітня – на початку травня цвітна капуста визріє вже в кінці червня – першій декаді липня. Паростки мають бути зануреними у ґрунт до першого листка, а коріння (і горщик, якщо він призначений для закопування з рослиною) щільно обтиснуті ґрунтом. Висаджують рослини за схемою 60×35–40 см. За нестачі вологи в ґрунті під кожну рослину виливають по 1 л води.
Доглядають за цвітною капустою так само, як і за ранньостиглою білокачанною. Урожай збирають вибірково, у міру дозрівання. Достигає цвітна капуста швидко: головки цілком готові вже через 15–20 днів після початку формування. Якщо ж качан зрізати акуратно, залишивши нижні листки, з їх пазух з’являться пагони. Тоді, залишивши найсильніший, можна до осені отримати другий урожай з рослини.

Підживити, щоб віддячила


Максимальна вага головки цвітної капусти може досягати 24 кг. Але для отримання таких рослин потрібен родючий ґрунт, на бідних землях велика повноцінна головка не виросте. Ця культура – одна з найвимогливіших до добрив. Її вирощують на теплих високоплодородних грунтах переважно легкого механічного складу. Щоб отримати високий урожай, ділянку, відведену під цю культуру, ще восени потрібно добре заправити напівперепрілим гноєм або повним мінеральним добривом. Якщо цього не зроблено, то в кожну лунку перед висаджуванням вносять 3–5 г городньої суміші, жменю компостної землі та 1–2 сірникові коробки золи. Усе це добре перемішують і поливають – 1 л води на лунку.
Першу підгодівлю капусти проводять через два тижні після висаджування (на 10 л води – 1 ст. л. сечовини та 0,5 л рідкого коров’яку, на одну рослину – 0,7 л розчину). Другу – у період, коли зачаток головки капусти буде завбільшки з волоський горіх (на 10 л води – 0,5 л рідкого курячого посліду та 1 ст. л. повного добрива з мікродобривами, на рослину – 1 л). Третю – ще через 10 днів (на 10 л води – 3 ст. л. нітрофоски або нітроамофоски, на рослину – 1 л). На другий день після підгодівлі й поливу грядки злегка розпушують на глибину 2–3 см.

Притаманно тільки їй


В агротехніці цвітної капусти є дуже важливий прийом, який не застосовується щодо інших капустяних культурах, але без якого не отримати продукції високої якості – це притінення головок, особливо в червні – липні. Якщо цього не зробити, то головки на прямому сонці рожевіють або жовтіють і швидко розсипаються або йдуть у стовбур. Для притінення надламують кілька великих листків розетки або використовують листя із сусідніх рослин. Листки можна й не надломлювати, а просто з’єднати по 2–3 і скріпити між собою над головкою капусти. Це треба робити вчасно, як тільки рослина досягне фази видимої головки.
До речі, забарвлення листків цвітної капусти може підказати, чого їх бракує Так, якщо воно надто світле, то у ґрунті обмаль азоту, коричневі плями на листках свідчать про брак калію, а синювато-фіолетове забарвлення на нижньому боці листків – фосфору.
Цвітна капуста є хорошим ущільнювачем для білокачанної, капусти, редиса та зеленних культур. А от для самої цвітної капусти добрим сусідом буде селера, яка відлякує капустяну муху.

Ранньостиглі сорти: Альфа F1, Аметист А1, Амфора, Біла досконалість, Гарантія, Дачниця, Скороспілка, Сніжинка, Рання грибовська 1355, Гарантія, Мовір 74, Малімба F1, Монтано, Снігова куля, Експрес, Фортадос, Фрюерніте, Сноуболл ранній.
Середньостиглі сорти: Московська консервна, Лілова куля, Вітчизняна.
Пізні сорти: Яко, Консиста, Осінній гігант, Регент.
Сорти з добре прикритою листям головкою: Дачниця, Марвел 4 сезони, Регент МС, Цукрова глазур, Кучугура, Целеста, Експрес МС.

І наостанок - декілька рецептів страв з цвітної капусти.

 

Запіканка з цвітної капусти

Фото: http://ivona.bigmir.net
Знадобиться: капуста цвітна – 1 кг, яйця курячі – 3 шт., сметана – 100 г, сир твердий – 50 г; сіль, перець червоний, італійські трави – за смаком.

Цвітну капусту розібрати на суцвіття, відварити в киплячій підсоленій воді 5–7 хвилин, злити й перекласти у форму для запікання. Збити яйця зі сметаною і спеціями, додати сюди ж тертий сир. Залити цією масою капусту й поставити форму в духовку. Випікати при 200 °С 30–40 хвилин. Найсмачніша ця страва в холодному вигляді.

 

Маринована цвітна капуста «Багрянка»

 

 Фото: povar.ru

Знадобиться: капуста цвітна – 1,5 кг, морква (велика) – 1 шт., буряк (середній) – 1 шт., часник – 8-10 зубчиків, оцет (9 %) – 150 мл, олія – 0,5 склянки, сіль – 2 ст. л., цукор – за смаком, до 0,5 склянки, паприка солодка, за бажанням – 1 ст. л., перець чилі (мелений), за бажанням – 0,5 ст.  л., вода – 1 л.

Капусту розібрати на суцвіття. Буряк і моркву очистити й натерти на тертці. Часник нарізати на середні шматочки. У теплій кип’яченій воді змішати сіль, цукор, оцет і олію. Капусту укладати шарами в каструлю або банку, чергуючи з морквою, буряком і часником, посипаючи перцем. Залити все маринадом і прибрати на холод не менше ніж натри доби. Краще вживати на 5–7 добу, коли капуста придбає яскраво-рожевий колір і стане приємно гострою. Можна таку капусту приготувати для тривалого зберігання, але тоді слід її укладати тільки в банки, заливати киплячим маринадом і потім закатувати.

Пюре з цвітної капусти

Фото: minus5.ru

Знадобиться: капуста цвітна – 500 г, вершкове масло – 1–2 ст. л., гірчиця готова – 1/3 ч. л., сіль, мелений чорний перець – за смаком; зелень.

У великій кількості киплячої підсоленої води відварити цвітну капусту, попередньо розібрану на суцвіття, варити хвилин 12. Відварену капусту перекласти в блендер, додати 1 ст. л. води, в якій вона варилася, м’яке масло, мелений перець, гірчицю і подрібнити до стану пюре. Спробувати, за необхідності досолити, доперчити, можна посипати дрібно нарізаною зеленню. Подавати пюре теплим.

Джерело: SLK
Автор: Зоя Голіусова