Залежність від знеболювальних препаратів: міф чи реальність?

Promo
22.04.2022 09:27 Корисно
Знеболювальне (анальгетики) – лікарські препарати, які застосовуються симптоматично для усунення больових відчуттів. Аналгетики бувають двох видів: ненаркотичні та наркотичні. Ненаркотичні знімають больовий синдром та запалення.

За своїм складом та принципом дії такі знеболювальні не викликають залежності. Що ж до наркотичних препаратів - вони викликають і психічну, і фізичну залежність. Центр реабілітації наркозалежних “Вихід Є” м. Кривий Ріг надав нам можливість поспілкуватися з психологом-аддиктологом, який розповів про перші симптоми залежності та дію наркотичних аналгетиків на організм людини. 

Принцип дії

Знеболюючий ефекту досягається шляхом стимуляції опіоїдних рецепторів у головному та спинному мозку, які відповідають за сприйняття больових відчуттів. Проте, наркотичні анальгетики порушують природні обмінні процеси організму, вироблення гормонів та нейромедіаторів, які своєю чергою відповідають за емоційний стан, реакцію та поведінку. Коли людина постійно відчуває біль, організм перестає виробляти власні ендорфіни. Наркотичні речовини, що входять до складу аналгетиків, замінюють природні гормони. Організм дуже швидко до них звикає і вимагає ще. Щойно препарат скасовують – у пацієнта починається ломка. Окрім погіршення фізичного стану, зникає ефект ейфорії. Для фізичного та психологічного комфорту потрібен постійний прийом препарату та збільшення його доз. Самостійно подолати таку залежність практично нереально - потрібна психологічна та наркологічна допомога. Тішить, що більшість підопічних розуміє, що ситуація вийшла з-під контролю і добровільно звертаються до наркологічного центру. 

Ознаки лікарської залежності

Наркотичні знеболювальні речовини не продаються в загальній доступності, а лише за рецептом лікаря. Спеціаліст підраховує потрібну дозу, перевищувати яку не варто. Якщо ви помічаєте наступні ознаки за собою або близькою людиною, потрібно звернутися до центру реабілітації наркоманів за допомогою. Важливо, якомога раніше розпочати лікування:

  1. Прийом знеболювальних препаратів без показань або для профілактики.
  2. Людина завжди носить препарати із собою, іноді по кілька упаковок.
  3. Постійна паніка та страх, що ліки закінчиться.
  4. Конкретний препарат завжди є у будинку хворого і часто у великій кількості.
  5. Перенесення візитів до лікаря без важливої ​​причини.

Лікування

Як вже було зазначено раніше, самостійно позбавиться залежності вкрай складно. Практично всі, хто потрапляв до центру реабілітації наркоманів, стверджували, що пробували впоратися самостійно або за допомогою рідних. Але на жаль, без професійної допомоги результату не було. План лікування та реабілітації визначає лікар, виходячи з анамнезу: загальний стан хворого, наявність хронічних та психічних захворювань, виду анальгетиків, до яких є залежність. Якщо узагальнити, то стандартний план лікування має такий вигляд:

  1. Детоксикація. З організму виводять діючі речовини та їх метаболіти.
  2. Підтримуюча терапія. Зняття болючого синдрому, м'язових спазмів. Лікування супутніх захворювань. 
  3. Психологічна терапія. Досвідчений фахівець допоможе виявити причини зловживання препаратами, змінити життєві установки. Консультанти допоможуть якнайшвидше відновити нормальне соціальне життя.

Кожен етап дуже важливий і лише комплексне лікування та реабілітація дають стійкий результат. Важливий момент, згідно із законодавством України, реабілітаційний центр для наркоманів може прийняти на лікування пацієнта лише добровільно. Якщо людина не визнає залежності й відмовляється від лікування, радимо проконсультуватися з психологом. Дуже часто, саме вони допомагають переконати залежного вирушити за допомогою.  

Автор: Савелій Мякушко