Зимове обрізання плодових дерев – поради

23.01.2021 16:29 Корисно
фото ogorodsadovod.com фото ogorodsadovod.com
Правильне та своєчасне обрізання гілок у плодових дерев – це запорука того, що дерева будуть рости здоровими та сильними, плоди будуть соковитішими і смачнішими, менше обпадатимуть та уражатимуться шкідниками. Основу обрізування завжди виконують, коли рослини знаходяться у стані спокою, а це зазвичай – зима.

Чому зима – найкращий час для обрізання дерев? Насамперед це роблять з метою безпеки – непередбачуване чергування різких відлиг і швидких похолодань створює на гілках льодову кірку, яка навантажує дерево. Довгі пагони і гілки цього не витримують і ламаються, це шкодить рослині і може призвести до її загибелі. А ще зимове обрізання не таке травматичне для рослин. По-перше, є можливість прибрати дійсно непотрібні гілки, по-друге, менший ризик зараження дерев, та й зрізи швидше заживають, оскільки рослини сплять і рух соку в гілках сповільнюється.

Отже, видаляти треба небажані гілки. Обов’язково це мертві і хворі частини, незалежно від того, в якому місці на дереві вони знаходяться, а також поросль, що з’являється біля основи дерева. Також зрізають пагони, що ростуть усередині крони.

Щоб збільшити циркуляцію повітря, у кроні видаляють густоростучі пагони, але не більше 1/4 їх загальної кількості, бо сильне обрізання може спровокувати ріст пасинків.

Садівнику на замітку

Молоді дерева і кущі обрізають тільки в кінці зими – початку весни, до пробудження бруньок. Вони не витримують зимового обрізання, бо річні гілки нижче зрізу швидко підмерзають.
Обрізати починають літні сорти, переходячи до пізньостиглих. Щоб досягти хороших результатів, користуються гострим садовим інструментом – це забезпечує високу якість зрізів і дозволяє уникнути обмерзання ран.
Якщо зима морозна, обрізання може спровокувати появу стовбурових виразок. У такому разі роботи переносять на кінець зими.

Торішні гілки треба вкоротити на 1/3, роблячи зріз над брунькою. Це підтримує хорошу форму дерева і стимулює розвиток нових плодових гілок. 

З молодих гілок видаляють ті, які ростуть усередину або розташовані надто близько до скелетних гілок. Якщо є потреба зрізати кілька великих гілок, краще робити це не відразу, а протягом двох-трьох зим. Якщо дерево стрімко росте, деякі гілки видаляють влітку (додатково до зимового обрізання).

Також узимку на гілках дерев часто видно кладки гусениць непарного шовкопряда і вузлики молі, їх можна видалити вручну або обрізати. Це зменшить кількість шкідників у саду.

Ще взимку легко перевірити всі гілки на наявність незвичайних пухлин, відкритих уражень або потемнінь, якщо виявили ці недоліки, гілку треба зрізати. Чи треба обробляти інструменти, якими проводиться обрізання? Це не настільки актуально як влітку, але інструменти все ж рекомендується обробляти 10 %-м розчином спирту (2 ст. л. спирту на 1 склянку води).