Зміна документів після укладення шлюбу: строки та правила

05.11.2020 17:47 Корисно
Фото: migrant.biz.ua Фото: migrant.biz.ua
За загальним правилом, якщо ви змінюєте прізвище (після укладення шлюбу або з інших причин), то необхідно замінити документи, пов’язані з особистістю громадянина. До того ж для оновлення деяких паперів законодавець установив обов’язковий термін, пропущення якого загрожує штрафом. Про всі нюанси розповідає наш юридичний консультант.

Згідно із законодавством, обов’язковому обміну підлягають такі документи:

• український паспорт;

• ідентифікаційний код (ІПН);

• паспорт для виїзду за кордон;

• водійське посвідчення (права).

Документи, в які необхідно внести зміни, але жорсткого строку та штрафів не встановлено:

• трудова книжка;

• дані в реєстрі виборців;

• страховий поліс (якщо він є);

• банківські картки.

«Термін, відведений українським законодавством для обміну національного паспорта при зміні прізвища, обумовленої заміжжям (одруженням), становить 1 місяць з дати укладення шлюбу», – говорить начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко.

Після оформлення документів про укладення шлюбу в органах РАЦС ставлять у паспорті позначку про необхідність його заміни протягом місяця після реєстрації шлюбу. Юристка звертає увагу, що на законодавчому рівні передбачене лише проставлення відповідної відмітки на першій сторінці паспорта громадянина України у формі книжечки, а проставлення аналогічної відмітки на паспорті громадянина України у формі картки не передбачене.

До органу Державної міграційної служби України потрібно подати:

• заяву про заміну паспорта;

• паспорт громадянина України;

• дві фотокартки розміром 3,5 × 4,5 см;

• свідоцтво про реєстрацію шлюбу та його копію (коли зміна паспорта відбувається після розірвання шлюбу – необхідно подати або свідоцтво, або рішення суду про його розірвання).

Людмила Тищенко підкреслює, що пропущення строку, наданого для обміну, є адміністративним правопорушенням, за яке доведеться сплатити штраф у розмірі від 17 до 51 грн, як передбачено Кодексом про адміністративні правопорушення України.

Щодо закордонного паспорта, то фахівчиня радить після заміни внутрішнього паспорта також змінити закордонний. Зі «старим» прізвищем він дійсний тільки один місяць з дня зміни прізвища. Відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу направляється інформація про недійсність закордонного паспорта з цим прізвищем.

«Якщо ви змінили прізвище, цей факт також обов’язково необхідно повідомити в Державну фіскальну службу для подальшого внесення цією службою змін до даних у реєстрі платників податків (для заміни картки платника податків). Проте ідентифікаційний номер залишиться той самий, а змінюється тільки прізвище», – говорить юристка.

Також Людмила Тищенко радить повідомити про зміну прізвища відділення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації. Це необхідно зробити, адже на найближчих виборах вас може не бути у списках, і через це ви не зможете проголосувати.

Читайте також: Що треба перевірити перед купівлею землі – поради юриста