Екохутір для туристів з'явиться під Харковом (ФОТО)

29.07.2015 12:43 Культура
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
Справжній автентичний екохутір вже невдовзі з'явиться у селі Ордівка Нововодолазького району.

Його родзинкою стане те, що всі тамтешні будівлі будуть виконані за стародавніми технологіями. Ніяких метало-пластикових вікон та бітумної черепиці, лише екологічні саман (будівельний матеріал з глинистого ґрунту з додаванням соломи) та дерево. Розваги гостям поселення будуть пропонувати також традиційні. Це і прогулянки на конях, і лазня, і фірмовий самогон із шинка, і знайомство зі стародавніми ремеслами. На хуторі буде ціле містечко майстрів, де працюватимуть гончарі, теслі, ковалі, умільці із плетіння лози. За задумом, всі меблі та декор у будиночках для туристів буде створено руками народних майстрів. Гості ж зможуть не лише на власні очі побачити, якими були ремесла багато років тому, але й замовити для себе той чи інший виріб у майстернях екохутора.

Поселення передбачає повне єднання з природою. Електроенергію тут будуть отримувати від сонця та вітру, воду - зі свердловини і від дощу. Власник екохутора вирішив мінімально втручатися і в природний дизайн. Більшість дерев, чагарників та навіть мурашників залишаться у тому вигляді, в якому вони були до появи на цьому місці будівельників.

- Я спілкувався з ландшафтними дизайнерами, і вони запропонували мені багато ідей для екохутора. Але, як на мене, ніщо не може бути кращим за дубовий гай, який стоїть тут багато десятиріч, чи польові трави з їх п'янким ароматом, - говорить ініціатор і керівник проекту Володимир Косенко.

А от що збираються додати у ландшафт, то це фруктові дерева та кущі. Адже раніше біля кожної української хати росли і яблуні, і вишні, і полуниця з малиною. Будь-які ягоди та фрукти гості зможуть збирати і їсти. Взимку ж справжньою забавою стане гірка, де можна буде кататися на санях.

Перших туристів в Ордівці планують прийняти вже у вересні. До того часу в екохуторі мають повністю закінчити будівництво декількох будиночків для туристів. Усього ж поселення буде розраховане на близько 100 гостей.

Прикладом хутора зеленого туризму, який вже набув певного успіху, є "Вороняча слобідка", розташована неподалік Ордівки у селі Мелихівка Нововодолазького району. Родзинкою цього місця є екоземлеробство і тваринництво, якими займаються власники поселення. Своїх гостей вони частують екологічно чистими овочами і фруктами, пригощають молоком, домашнім сиром, яйцями, борщем та м'ясом із печі, медом з власної пасіки.

Також люди можуть побачити, як правильно доглядати за тваринами. А їх тут дуже багато. На фермі живуть 50 баранів, п'ять корів, четверо коней, вісім кіз, 20 кролів, четверо поросят, а також гуси, кури, бджоли, а у майбутньому ще й нутрії.

Зараз туристам пропонують орендувати три будиночки та три фургони на колесах. Всі ці будівлі залишилися ще з радянських часів, а власники хутора зробили там ремонт та надали українського колориту. Ціна оренди починається від 300 грн за будинок, де можуть жити шість чоловік.

Але на цьому ідеї власників "Воронячої слобідки" не завершуються. Як розповідає керівник проекту Віктор Ворона, у планах побудувати тут екологічне село, де всі будинки будуть зведені з саману і відображатимуть архітектуру різних народів світу.

- На хуторі збудують українські, корейські, непальські, сірійські і африканські будиночки. Проекти вже готові, територія відведена, паспорти будівництва затверджені. Перші два будинки з'являться вже наступного року, - говорить Віктор Ворона.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта