Хунтаград чи Олексіївськ. Місту Первомайський обирають нову назву

21.04.2015 14:18 Культура
http://mayday.com.ua/133-v-socsetyah-kreativyat-po-povodu-pereimenovaniya-pervomayskogo.html http://mayday.com.ua/133-v-socsetyah-kreativyat-po-povodu-pereimenovaniya-pervomayskogo.html
За підрахунками «СК», Харківщина має 122 міста, селищ і сіл, які потрібно перейменувати у рамках декомунізації.

У межах Харківської області під дію нещодавно прийнятого, але ще не підписаного президентом, Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму в Україні та заборону пропаганди їх символіки» потрапляють переважно села та селища. Єдине місто, яке також слід перейменувати, - це районний центр Первомайський.

- Я схвально ставлюся до того, щоб нашому місту повернули його історичну назву Лихачове. Це необхідно робити стовідсотково. Відновлювати історичну справедливість потрібно.Інша справа, що це дуже тонка справа, адже тут є дві складові: політична й економічна. І друга може суттєво вплинути й на час, і на кошти, які потягне за собою цей процес, - прокоментував голова Первомайської районної державної адміністрації Володимир Павленко й додав, що сьогодні місцева громада жваво обговорює ймовірні варіанти нової назви для свого населеного пункту.

Ми знайшли одне з таких обговореннь у соціальній мережі, яке організувало місцеве видання «Первомайщина Слобожанська». Серед пропозицій учасників обговорення звучали як серйозні приклади, так і відверто комічні.

Так, учасники дискусії запропонували такі варіанти для Первомайського: Зеленоград, Хімівськ, Сиваш, Ландау, Слобожанськ, Олексіївськ, Старозаводськ, Оксамиш, Зеленолужжя.

Заради жарту пропонували й таке: Правосекторськ, Базарськ, Багатоямськ, Бандерівськ, Хунтоград, Укропинськ, Ханазаводськ, Ватасіті.

Обговорення у соц.мережі на сторінці видання "Первомайщина Слобожанська".

Більшість учасників погодилися, що логічніше було б повернути місту стару назву Лихачове. Адже ім'я поміщика Лихачова ніяк не пов'язане з радянською символікою, як могло б здатися на перший погляд. Назва міста та прізвище радянського державного діяча Івана Ліхачова є тільки збігом.

До слова, імовірно, що у Первомайському районі під декомунізацію потрапляють шість селищ та сіл: Більшовик, Червоне Знамено, Комсомольське, Правда, Совєтське, Жовтневе.

Читайте також: Пролетарське, Профінтерн, Жовтневе. В якому районі Харківщини найбільше "радянських" селищ

Довідка.
Місто Первомайський засноване у 1869 році як залізничний полустанок. Воно отримало назву Лихачове на честь місцевого поміщика. І так аж до середини ХХ ст. поселення носило саме це ймення. А 24 червня 1952 року Лихачове перейменували в Первомайський
.

Читайте матеріал про інші «комуністичні» населені пункти Харківщини «Велике перейменування. Міста й села в очікуванні декомунізації» у свіжому номері «СК» №47 за 21 квітня.

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта