Майстер-клас Петриківського розпису на новорічних іграшках проводять у Харкові (ФОТО)

25.12.2014 10:00 Культура
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
В Харкові вже тиждень працює школа Генерального Діда Мороза Слобожанщини. В розпал новорічної підготовки ми завітали подивитися, що там і як.

З 16 грудня в Обласному методичному центрі культури і мистецтва жителі Харківщини можуть відвідати “казкову” школу Діда Мороза. У першу чергу, вона розрахована на дітей, а отже? у святковій програмі — музичне шоу, експозиція “Святковий коловорот” та виставка "Ретро-ялинка". 

На виставці представлені іграшки другої половини минулого століття, які організатори збирали з просторів усієї України, та колекція старих новорічних листівок українського виготовлення 70-х років ХХ сторіччя. Більшість іграшок виготовлено зі скла. Форми прикрас відповідають традиційним “бабусиним” колекціям часу Радянського Союзу: переважають фігурки у вигляді шишок, бурульок і простих кульок.



Чи не найстарішою іграшкою є янгол, який був виготовлений в Німеччині в 1954 році. Прикраса потрапила до рук організаторів від німецького колекціонера, який побажав не називати своє ім’я.

БІЛЬШЕ ФОТО З ВИСТАВКИ ДИВІТЬСЯ ТУТ

На запитання, чому вирішили організувати саме “Ретро-ялинку”, провідний методист Центру Олена Булаєнко зазначає: “Ми хотіли зробити свій внесок у відновлення забутих українських традицій та долучити до цієї справи дітей. Тим самим даючи певний зиск в розвиток естетики, моторики та їх світосприйняття”.

Також з 24 грудня всі охочі можуть відвідати майстер-класи з виготовлення прикрас для ялинки та новорічних листівок. Організатори хочуть ближче познайомити дітей з традиціями Петриківського розпису на прикладі такого предмета, як кулька. Зазвичай розписи виконують на папері, полотні, кераміці, а також створюють настінні розписи в архітектурі. Завітати на майстер-класи можна до 15 січня, з 11.00 до 15.30, але тільки за попереднім записом за номерами (057) 700-32-69, 050-622-666-3. 

Крім кульок та листівок, представлені також роботи майстра декоративно-прикладного мистецтва Ірини Шегди. Раніше вона займалася підприємницькою діяльністю, але відчула непереборне творче бажання. Спробувавши себе в різних напрямках, зупинилася на український іграшці, де змогла застосувати всі навички, якими володіє. Для “Ретро-ялинки” Ірина зробила паперові сніжинки, кожен з узорів яких є унікальним.

Аліна Спасібко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта