Мистецька родина з-під Харкова творить герби (ФОТО)

15.11.2013 12:17 Культура
фото з архіву родини Скринників фото з архіву родини Скринників
Про цю мистецьку родину у Красноградському районі мало хто не знає.

Це й не дивно, адже мистецькі здобутки Василя та Галини Скринників, а також їх доньок Катерини і Наталії визнано на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Василь Скринник – відомий графік, аквареліст. Ще під час навчання у Харківському художньо-промисловому інституті дипломним проектом Василя Скринника була розробка графічного комплексу геральдичної символіки до святкування 250-річчя із дня заснування Краснограда. Щоб створити новий герб міста, Василь Васильович вивчав геральдику міст і сіл України, працював у архівах Полтави, Києва.

Спочатку автор задумував зобразити на гербі обриси Більовської фортеці, але згодом схилився до сфер господарства, які в подальшому визначили розвиток району. Так і з’явилися в основі герба міста графічний колос – символ здобутків місцевих аграріїв, і газовий факел – символ відкриття нових родовищ і видобутку газу. Василь Васильович став учасником республіканських, всесоюзних, всеукраїнських, міжнародних і обласних виставок, має й персональні виставки.

Окрім живописних творів, працює над авторською художньою історичною реконструкцією старовинної архітектури Краснограда, малює вулиці та архітектурні пам’ятки міста, намагаючись передати первинний історичний колорит вулиць і місцевих жителів того часу. Так з’явилася серія робіт «Місто, якого нема», за допомогою якої красноградці побачили, зокрема, три храми, які у війну було зруйновано. Відтворив Василь Васильович у полотні й світський бал на честь відкриття Земської управи, який мав пройти 100 років тому.
Та не тільки у малій батьківщині черпає натхнення художник – він є учасником всеукраїнських і міжнародних пленерів.

Берегинею сімейного затишку, ідейним організатором і виконавцем більшості творчих проектів родини стала Галина Скринник. Художник декоративно-ужиткового мистецтва, краєзнавець, вона все життя присвятила вивченню історії краю. Народна майстриня веде лекції та майстер-класи з української традиційної вишивки, писанкарства та петриківського розпису. Збирає та упорядковує домашній музей старовини і архів з краєзнавства. Майбутнє подружжя познайомилось у 1980 році, по закінченню навчання, коли одночасно вони прийшли на роботу до художньої майстерні м. Краснограда.

Творчість – у генах

Із відкриттям у 1983 році Красноградської картинної галереї до міста почалось паломництво видатних художників, письменників, композиторів. Більшість із них зупинялась у садибі Скринників, де разом із господарями організовували міні-пленери по району та працювали у домашній майстерні родини. Зокрема, частими гостями були київські та харківські художники, дизайнери, крім того, приїздили митці з Польщі, Угорщини, США.


Творча атмосфера в будинку родини, що панувала від самого початку, сприяла відповідному вихованню двох доньок Скринників – Наталії та Катерини, які закінчили Харківську державну академію дизайну і мистецтв за спеціальністю «Графічний дизайн». Катерина нині працює в Харкові у сфері рекламного дизайну і поліграфії. Вона учасниця численних всеукраїнських і міжнародних конкурсів соціально-політичного плакату, авторка графічного комплексу до 280- річчя м. Краснограда та фірмового стилю персональних виставок В. Скринника.

Наталія присвятила себе графічному дизайну, втіленому у книгах, поліграфії, рекламі, фірмовому стилю. Вона аспірант ХДАДМ, член Молодіжного об’єднання ХОСХУ, срібний медаліст Академії мистецтв України, увійшла до міжнародного молодіжного рейтингу «Майбутній лідер світу» (2011). Учасниця багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок і пленерів, співавтор прапора м. Краснограда, автор конкурсного проекту геральдичної символіки Красноградського району, а також графічного фотокомплексу по Краснограду «Історія в сучасності».

Тепло під ялинкою

Родина вболіває за збереження традицій краю, архітектурної та культурної спадщини, а тому започаткувала традицію проведення у власному подвір’ї «Серпневих вечорів під ялинкою», який цього року пройшов уже вдесяте. Кожен захід завжди має свою краєзнавчу тематику.

– Зацікавленість історією рідного краю почалась із того, що наша садиба розташована в історичному центрі міста поруч із залишками валів Більовської фортеці Української оборонної лінії, – розповідає Наталія Скринник. – Живемо в будинку, якому вже більше 100 років, де намагаємось зберегти не тільки оригінальну стилістику модернового декору ліпнини, а й дух слобожанської старовини. Це і спонукало до колекціонування предметів міщанського і селянського побуту минулих століть, зокрема, української вишивки (близько 100 рушників і 30 сорочок кінця ХІХ – початку ХХ ст.), побутової кераміки (глечиків, мисок), писанок, ляльок-мотанок, рубелів-качалок, є кілька самоварів, прядок, ткацькі верстати...


Експонати домашнього музею Скринники показують у школах, сільських клубах, на міських і районних святах і, звичайно, на своїх творчих «Серпневих вечорах». Щороку на святі збирається понад 50 чоловік, серед яких учителі шкіл, місцеві поети, письменники, співаки, бандуристи, аматорські театральні студії, танцювальні колективи та просто поціновувачі мистецтва й історії. Господарі садиби традиційно пригощають кулішем з української печі, вином і виноградом з власного виноградника. А наприкінці вечора кожен гість несе із собою унікальний сувенір, зроблений творчими руками господарів, і частинку тепла та натхнення.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №136 від 14.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта