На Харківщині реставратори «лікують» скульптуру Сковороди

05.11.2022 11:57 Культура
У Сковородинівці Харківської області реставратори проводять консерваційні роботи задля збереження скульптури видатного українського філософа, яка постраждала під час російського обстрілу.

Ця світлина стала символом з одного боку, знищення росіянами української культури, з іншого – символом незламності та  непохитності українського національного духу: зруйнований меморіальний музей великого українця Сковороди в селі Сковородинівка на Золочівщині, і серед обгорілих балок – дивом вціліла скульптура філософа. 

Це відбулось на початку травня, а зараз пам'ятник Григорію Савичу готують до переїзду:  в Києві до 300-річчя видатного українця, яке відзначатимуть 3 грудня, планують відкрити виставку. Одним з експонатів там може бути і скульптура із Сковородинівки.

– Вирішено показати скульптуру такою, якою вона є після обстрілу, тому про реставрацію мова не йде, ми проводимо лише консерваційні роботи, –  говорить завідувач Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Сергій Омельник. 

За словами фахівця, скульптура не дуже пошкоджена – постраждав лише один палець на правій руці, але під час пожежі  суттєво зіпсований шар покриття. 

– Сама скульптура роботи відомого харківського скульптора Ігоря Ястребова зроблена з гіпсоцементної суміші. Вона армована, а ззовні покрита водоемульсійною фарбою. Ось саме вона під час пожежі постраждала, – пояснює Сергій Омельник.

Завдання, яке стояло перед харківськими реставраторами, – це підготувати скульптуру філософа до переїзду, тобто зробити так, щоб шар фарби не осипався. Вони виїхали до Сковородинівки, оцінили стан скульптури і розробили план дій. 

– Необхідні матеріали ми привезли із собою. Щось у нас було в реставраційному центрі, а дещо закупили за свої кошти, – говорить завідувач філії.  

Ініціаторами робіт були директорка Національного літературно-меморіального музею в Сковородинівці Наталя Мицай та керівниця Харківського історичного музею Ольга Сошникова – саме вони звернулись до реставраторів з проханням допомогти. 

Консерваційні роботи  в Сковородинівці триватимуть і у вихідні.