Назви-іноземці на карті Харківщини

11.06.2014 11:06 Культура
"СК" продовжує досліжувати походження назв населених пунктів нашої області. У цій публікації говоримо про назви-іноземці.

Село в Шевченківському районі. Засноване в 1795 році. Населення – 120 осіб за даними перепису 2001 року.

Обмовимося відразу: крім Старого Чизвика, на картах Харківщини в ХІХ столітті був і Новий Чизвик, однак наприкінці минулого ХХ століття його приєднали до Миропілля. Однак і Старий, і Новий Чизвики були значно молодшими від свого англійського побратима – знаменитого лондонського передмістя, назва якого вперше згадувалося 1200 років тому. Давньоанглійською мовою воно означало «овеча ферма». Власне, ще у XVIII столітті Чизвик славився своїми сирами – продуктом, виробленим на тутешніх фермах, і сирним ярмарком. Поступово він стає ще й модним місцем для заміського відпочинку: у цьому відіграла вирішальну роль близькість до Лондона, а так само мальовнича природа. З 1965 року Чизвик стає частиною Великого Лондона. Лондонські путівники навперебій пропонують відвідати Чизвик Хаус – розкішний заміський особняк XVIII століття, оточений чудовим класичним садом. Яке відношення той, англійська, Чизвик мав до нашого харківського – невідомо.

А континент тут ні при чому...
Назва єдиного населеного пункту на Харківщині – Африканівка (розташована в Барвінківському районі) – зізвучна назві цілого континенту. Однак висновки про «причетність» Африки до нашої Африканівка розвіює інформація нашої читачки Світлани Ковальової.
«Африканівка – одна-єдина на всю Україну і не тільки. Більш того, таку назву не має жодне село на території країн СНГ.
Дивно, звідкіля така екзотична назва в українського села? Почувши, як називається село, люди, як правило, запитують: «У вас там негри живуть? А банани і пальми у вас ростуть?» Ні. Живуть у цьому селі працьовиті українці. Вирощують хліб, доглядають рідну землю. А назву село отримало ось яким чином. У 1858 році полковник Африканов отримав у нагороду землю за бойові заслуги під час Кримської війни 1854–1856 років. На цій землі полковник заснував село, яке було назване на його честь – Африканівка. Ось така історія!”

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта