Одруженому фермеру з Харківщини запропонували високий гонорар за учать у телешоу

17.09.2012 14:41 Культура
Фермери люблять раз і назавжди Фермери люблять раз і назавжди

Популярне телевізійне шоу де головний герой фермер шукає собі партнерку для родинного щастя пообіцяло директору сільгосппідприємства «Гаврилюк» Олександру Гаврилюку, який багато років перебуває у шлюбі, заплатити аби він взяв участь у запису програми.

Фермер відмовив телевізійникам зазначивши, що шлюб не продається. Про він розповів під час спілкування з кореспондентом СК.
– Я кажу: в мене вже є дружина, а вони - нічого страшного, ми вам навіть заплатимо. – розповів - Олександр Гаврилюк, – До речі дружина була поруч, коли я мав цю розмову. Я їм запропонував іншого фермера, з місцевих, неодруженого, та вони наполягали, щоб був я.
Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Гаврилюк», яке розташоване в селі Велика Комишуваха Барвінківського району,  є сімейним бізнесом, всі засновники підприємства – члени однієї родини. Господарству вже 10 років.

– Я – комерційний директор, моя дружина – директор. Ми вирощуємо 9 культур: пшениця, кукурудза, соняшник, жито, горох, чичевиця, гречка, редька, озимий ріпак.
Цьогорічна врожайність ранніх зернових у підприємстві 30-32 ц/га, менше ніж у минулому році, але це все продовольче зерно. Рентабельність в цьому складе близько 20%.
– Затрати великі, але у зв’язку з несприятливими погодними умовами прибутку буде менше, ніж хотіли. - повідомив господар та зазначив, що технічне забезпечення підприємства на високому рівні, – Якщо брати 10-бальну систему, то 9 балів. Починаючи від оприскувача і завершуючи комбайнами — все імпортного виробництва. Технікою ми навіть надаємо послуги іншим господарствам, які цього потребують.
СТОВ «Гаврилюк» має в обробітку 3150 га землі. Колектив складається з 32 працівники, але на період збиральної кампанії запрошують на роботу ще п’ять робітників.
– Думаю, що заробітна плата влаштовує працівників, адже я навіть з районного центру автобусом на роботу привожу 14 чоловік. Середня заробітна плата, наприклад, у комбайнера до 40 тис грн на рік, – сказав Олександр Михайлович.
Щороку господарство проводить модернізацію та нарощує обсяги виробництва. Так нещодавно у господарстві побудували великі ангари для зберігання зернових культур.
– Частина наших зерносховищ, десь на 6 тис. тонн, розташована в Ізюмі, але у зв’язку з тим, що виникають дуже значні транспортні видатки ми вирішили побудувати ангари поруч з основним виробництвом, - повідомив директор.
Будівництво зерносховищ коштувало чимало – 800 грн на кв м. Площа одного ангару 3100 кв м, таких ангарів у підприємстві чотири.
– Тепер ми можемо розмістити тут близько 10 тис. тонн зернових культур, тобто практично весь наш врожай, – зазначив директор, додавши, що у планах побудувати ще зерносушилку.
У СТОВ «Гаврилюк» один з найвищих показників орендної плати, також господарство долкчаєтсья до розвитку рідного села забувають і про соціальну сферу
– На підтримку села ми виділяємо 50 тис грн на рік. На пай в середньому виплачуємо 4500 грн річної орендної плати (це 3,5%). Продукцією беруть 10 відсотків, решта — грошима, - розповів Олександр Гаврилюк.
У перспективі родина Гаврилюків хотіли б займатися тваринництвом, та для цього треба будувати ферму. Попередні підрахунки показують, що будівництво коштуватиме близько 8 млн грн. Тому поки що з цим видом діяльності вирішили зачекати, адже кредити, яких підприємство бере близько 6 млн грн на рік, не дешеві – від 20 до 30 % річних.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта