Історичну пам'ятку законсервували під Харковом. Фото

23.11.2018 16:27 Культура
Фото:valky-rda.kh.gov.ua Фото:valky-rda.kh.gov.ua
У Валківському районі зробили перші заходи з порятунку місцевої пам'ятки «Печерний скит».

Ця унікальна пам’ятка історії християнства на Слобожанщині знаходиться у селищі Ков'яги Валківського району. Цієї осені на території скиту нарешті упорядковано територію. Там обладнали металеву огорожу, встановили критий павільйон із фотогалереєю та інформативними матеріалами із середини скиту, обладнали накриття, східці та двері для збереження об’єкта.

Громада зробила це завдяки перемозі в обласному конкурсі  розвитку територіальних громад «Разом у майбутнє». На втілення міні-проекту у номінації історико-культурна спадщина та розвиток туризму «Печерний скит у Ков’ягах — унікальна пам’ятка історії християнства на Слобожанщині» було виділено 190 000 грн (95 000 — з бюджету області, 85 000 — з бюджету селищної ради, 9500 — гроші ініціативної групи). 



Ініціаторами міні-проекту став батьківський комітет місцевого дитсадка, який хоче зберегти цю пам'ятку для майбутніх поколінь.

Як розповіла «СК» секретар Ков'язької селищної ради Наталя Титаренко, ця пам'ятка специфічна, на її території не можна вести механізовані роботи, навіть викорчовувати дерева чи копати землю, через загрозу обвалів.

 — До цього скит занепадав у хащах, ніяких робіт там не проводилося. Туди лазили «чорні археологи», — розповіла Наталя Титаренко. —  Для збереження та розвитку цієї пам'ятки, звичайно, зробити потрібно ще багато чого. Ми надалі займатимемося благоустроєм території.

Скит має чотири рівні ходи, але поки що знайшли два. Усередині він потребує укріплень проти обвалів. Та, за словами секретаря селищної ради, вони не мають права здійснювати роботи такого виду. Усе, що могли, зробили, реалізувавши міні-проект. 

 — Ми зацікавлені у збереженні цієї пам'ятки, адже у майбутньому скит може стати привабливим туристичним об'єктом для нашої громади, — додає Наталя Титаренко.

Директор Валківського краєзнавчого музею Тамара Поліщук розповіла, що, якби не проведені цьогорічні роботи, пам'ятка могла б не пережити прийдешню зиму.

  — Уже 5 років як про скит стало відомо широкому загалу. Про нього музею розповіли місцеві. На жаль, популярність наробила лиха, адже туди стали лізти непрохані гості, які наробили дірок, впустили вологу, порушили температурний режим. Законсервування скиту створює можливість зберегти його, — сказала Тамара Поліщук.

Вона додала, що у майбутньому цю підземну церкву можна буде розвивати й відкрити для туристів.  


Довідково.

Печерний християнський скит у Ков’ягах — це єдина підземна споруда, збудована у м’яких ґрунтах, аналогів якої в Україні немає. Стародавній скит зберігає в собі безліч невідомих та цікавих архітектурних, художніх елементів. Є пам'яткою місцевого значення. 

За даними Харківського національного університету будівництва і архітектури, «Печерний скит» є комплексом підземних споруд-галерей на березі річки Мжа, який, орієнтовно, побудований і активно використовувався 2-3 століття тому. Комплекс міг бути обителлю православних монахів. Від вже відомих скитів він відрізняється різноманітністю інтер'єру: тут три галереї в два яруси, ходи вирубані в шарі глини і скріплені арками і колонами. Загальна довжина доступних ходів — 38 м, середня висота — 1,7 м, середня ширина — 0,7-0,8 м. Стіни прикрашені рослинним орнаментом і кольоровими фресками, є рельєфне зображення Богоматері з немовлям.

Детальніше по темі читайте -->>> Унікальний підземний хід вирив учитель під Харковом (ФОТО)