Своя людина в «Голосі країни»: харківський артист відкриває всеукраїнські таланти

03.02.2017 16:00 Культура
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Не вчити, а допомагати – ось яке кредо посадило відомого харківського актора та співака Сергія Бабкіна у тренерське крісло популярного талант-шоу «Голос країни». І хоч команду зіркового тренера ще не сформовано, він точно знає, які таланти шукає.

Не педагог

Сергій Бабкін – український актор і музикант, у минулому – учасник популярного реггі-колективу «5’nizza». Цього року він уперше сів у крісло тренера телевізійного талант-шоу «Голос країни».

До цього часу співак у подібних телешоу участі ніколи не брав, тому пропозиція стати одним з тренерів проекту виявилася для нього одночасно абсолютною несподіванкою і приємною новиною. Сергій Бабкін каже, що хоч і не любить усякі різні телешоу, цей проект йому до вподоби, адже в ньому є музична цілеспрямованість.

– Спершу я, звичайно, побоювався давати свою згоду, а потім подумав: якщо мене обрали, значить, у нашій країні в музичному плані я особистість, гідна стати тренером такого проекту, – розповів Сергій Бабкін. – Це означає, що моєму смаку довіряють, а для музиканта й автора це дуже важливо.

Також артист відзначив, що спочатку він почував себе не в своїй тарілці, проте згодом пристосувався, подивився, як почуваються в цьому середовищі його колеги та «добрав смаку». Артист переконаний, що хоча публіка його знає менше, аніж зіркових колег – Тіну Кароль, Потапа чи Джамалу, але проект допоможе відкрити його творчість ширшому колу людей.

– У перший день «сліпих прослуховувань» я дуже сильно хвилювався, як перед кожним концертом або виставою, – зазначив тренер-новачок. – Але потім колеги по тренерським кріслам, глядачі в залі вселили в мене впевненість. Я зосередився на тому, яку команду хочу зібрати. Я можу не звертати уваги на помилки, вокальні неточності, але якщо учасник повністю занурений у матеріал, якщо він хоче передати те, про що співає – це та людина, яку я шукаю.

Проте на роль педагога харківський співак не претендує, він каже, що нікого з команди навчати не збирається, його завдання швидше – «допомогти».

У мистецтві змалку

Мистецтво в житті самого Сергія Бабкіна з’явилося досить рано. Із шести років мама водила, а часом і тягала, сина на бальні танці, фігурне катання, у школи – образотворчого мистецтва та музичну, де він вчився грати на флейті. Але до вподоби хлопцю припадає театр, тому вже в середній школі він бере активну участь у шкільній самодіяльності, КВК та продовжує відвідувати драмгурток.

У 12 років Сергій уперше взяв у руки гітару. Та крім театру та музики, у юному віці Сергій дізнався і про те, як добувають свій хліб. Юний співак підробляв вантажником, вичищав з друзями старі підвали для офісів, займався фасуванням макаронів, торгував хлібом і булочками біля метро та навіть був помічником комбайнера.

А одного разу, озброївшись відром з водою, ганчіркою та балончиком зі спеціальним миючим засобом, хлопець зайнявся ще одним нелегким бізнесом – миттям лобового скла машин, поки вони стоять на світлофорі.

Вже в 14-річному віці, сп’янілий творчістю груп «Браво» та «Сюткін і Ко», Сергій підбирав пісні музикантів на слух і почав писати свої.
Отримана далі освіта повністю пов’язала його з театром, адже навчався він спочатку в харківському ліцеї, а потім і в Інституті мистецтв на театральному факультеті. Щоправда закінчити його з першого разу не вдалося, і Сергія відправили на повторний іспит, який він склав.

У 2000-му співак закінчив інститут і відразу ж увійшов до основного складу харківського «Театру 19». На рахунку Бабкіна такі постановки, як «Чмо», «Двері», «Наш Гамлет».

«5’nizza»

Саме в цей період він познайомився з Андрієм Запорожцем, і того самого 2000-го вони разом заснували колектив «5’nizza». Спочатку хлопці виступали в невеликих клубах і ресторанах Харкова, але у 2002 році їх життя кардинально змінилося – група набула неабиякої популярності.

У 2007 році Сергій разом з Андрієм відправився з концертною програмою в Польщу, але цей тур став їх останнім спільним виступом.
Після гастролей хлопці оголосили про розпад колективу. Це сталося через розходження їх поглядів щодо майбутнього альбому.

Та після десяти довгих років перерви Бабкін і Запорожець оголосили про возз’єднання групи й випустили новий міні-альбом «I Believe in You». І хоча на концертах вони представляли нові пісні, сольна кар’єра Сергія Бабкіна після цього не завершилася.

Сьогодні Сергій активно бере участь у театральному житті, наприклад, не так давно він разом з дружиною Сніжаною брав участь у сатиричній постановці «Жир» театру «Прекрасні квіти».

Не за ідеальними голосами

Тож на проект «Голос» Сергій Бабкін прийшов не за людьми з ідеальними голосами, а за особистостями, які здатні вплинути на слухача. Тому співакові надзвичайно важливо дізнатися про мотивацію учасника, про те, з якою метою він прийшов на шоу, а не дослухатися до помилок учасників. На думку зіркового тренера, виконавець має бути повністю занурений у те, що він робить.

– Голос – це лише інструмент. Просто так він мені нецікавий. Я слухатиму людей, щоб зрозуміти, чи є в них щось інше, окрім голосу, – зазначив зірковий тренер. – Я хочу почути історію життя кожного. Навіщо вони прийшли сюди, чого хочуть, що або хто ними рухає. Дуже хочеться стати другом для них. Людиною, якій вони можуть довіряти, прислухатися до її думки, йти за нею і відчувати її підтримку.


Завдання, яке ставить перед собою зірковий тренер Сергій Бабкін, – збереження внутрішньої індивідуальності кожного з учасників своєї команди. Але є і глобальна ціль для всіх учасників без винятку, йдеться у інтерв'ю із зірковим тренером на Karabas Live.

1. На сцені – не існувати, а жити. Відчувати, чути, бачити, доносити, тягнутися.
2. Бути справжнім, незважаючи ні на що, залишатися самим собою всупереч усьому.
3. Забувати про все, що було «до». Тільки тут і зараз.
4. Розчинитися в пісні, стати її тілом і душею.
5. Вірити в те, що ти робиш, як віриш своєму відбиттю у дзеркалі.
6. Якщо є слово, і від нього багато чого залежить, його має бути чутно. Кожне слово.

Співак каже, що деякі учасники ще не дійшли до вищезгаданих цілей, деякі – дійшли тільки частково.
– Комусь із них потрібні всі ці моменти, у когось уже є щось від природи і завдяки життєвій практиці, – вважає Сергій Бабкін. – До кожного індивідуальний підхід. Кожен у моїй команді – яскрава й цікава особистість.




Сімейне становище
У 27 років Сергій одружився на Лілії Ротань. 1 вересня 2005-го в Бабкіна з’явився первісток, син Ілля. Однак через два роки пара розійшлася.
Навесні 2008 року співак і його нова кохана, Сніжана Вартанян, таємно обвінчалися, а в березні наступного року офіційно стали чоловіком і дружиною.
У дівчини вже був син, на рік молодший за Іллю – сина Сергія від першого шлюбу. 7 вересня 2010 року Сергій удруге став батьком – у пари народилася дочка Веселина.

Марічка Зорянська

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта