На День Святого Валентина цього року православних не вінчали. Причини

16.02.2015 10:08 Культура
shterbets.ru shterbets.ru
Море валентинок, квітів ы романтики. Звична картина для 14 лютого. Покровителем закоханих вважають Святого Валентина.

Але в православ’ї є свої «обереги» шлюбу – благовірні князі Петро і Февронія.

14 лютого вже давно став міжнародним днем кохання й романтики. Історія свята сягає своїм корінням у часи пізньої античності. Імператор Клавдій II видав наказ, що забороняв молодим чоловікам одружуватися, оскільки це несприятливо відбивалося на бойовому дусі армії. Але любов перемагає всі заборони. Католицький священик на ім’я Валентин пішов наперекір імператорові і таємно вінчав закоханих, за що і був засуджений до страти, а за деякий час його було долучено до лику святих.

У православ’ї є свої покровителі сім’ї – святі благовірні князі Петро і Февронія. Їх подружній союз вважається зразком християнського шлюбу. Храм Петра і Февронії в селищі Ковшарівка Куп’янського району з’явився три місяці тому. До речі, він єдиний такий на Харківщині. Будували храм за канонами, які застосовувалися ще 400 років тому. До церкви щодня приходить багато вірян. Хтось молиться про зустріч із другою половинкою, хтось просить злагоди для родини, а хтось мріє про дітей.

ВІД ЧОГО ЩЕ СЛІД УТРИМАТИСЯ ПРАВОСЛАВНИМ НА ДЕНЬ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА, ЧИТАЙТЕ В ОНЛАЙН ВЕРСІЇ ГАЗЕТИ

– Приблизно однакова кількість жінок і чоловіків ходять до нашої церкви та моляться про про сімейне благополуччя й мудрість, – розповідає настоятель храму святих благовірних князів Петра і Февронії протоієрей Микола. – Нерідко бувають випадки, коли люди здалеку телефонують і просять помолитися за них.

У наш час традиції різних культур тісно переплелися. Багато пар намагаються взяти шлюб саме 14 лютого. Та якщо штамп у паспорті у цей день поставити не проблема, то обвінчатися вийде не завжди. Православна церква не проти цієї дати, але якщо вона не припадає на вівторок, четвер або суботу. Тож цього року вінчанню у День усіх закоханих зась.

– Не можна вінчатися у пост та у вівторок, четвер і суботу (напередодні пісних днів). А цього року 14 лютого припадає саме на суботу. Вінчання передбачає першу шлюбну ніч, але ж у неділю ранкова літургія, на якій повинні бути усі благочестиві віряни, – пояснює отець Микола.

До речі. На думку психологів, сімейне щастя – це найвищий ступінь благополуччя, до якого прагне будь-яка родина. Але щоб цього досягнути, потрібно правильно вибудовувати систему цінностей. Тож фахівці вважають, що на першому місці завжди повинен буди Бог (Всесвіт, абсолютна любов – кожен називає, як хоче). На другому – ви та ваш партнер. На третьому – діти. На четвертому – батьки та ваш рід. Далі йдуть друзі, й тільки потім робота і все інше.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 14.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта