Таємниці піщаної дюни. На Харківщині знайдені унікальні археологічні артефакти (ФОТО)

17.10.2013 13:22 Культура
Фото Зачепилівської РДА Фото Зачепилівської РДА
Харківські археологи знайшли на території Зачепилівського району сліди сивої давнини.

Давня амфора й керамічний посуд свідчать про те, що цю місцевість люди облюбували майже 1700 років тому.

На одне з подвір'їв у Зачепилівці для господарських потреб завезли пісок. У купі будматеріалу господар Юрій Сало побачив давню амфору та уламки керамічного посуду темно-сірого кольору. Згодом фрагменти кераміки дійшли до доцента ХНУ ім. В.Н. Каразіна Михайла Любичева, який займається черняхівською культурою.

Михайло Васильович зацікавився зачепилівською знахідкою — спочатку сам оглянув місце знахідки, а у листопаді 2012 року провів археологічну розвідку зі співробітниками науково-дослідної лабораторії Германо-Слов'янської археологічної експедиції, яку очолює. З цього моменту пам'ятка поблизу селища Зачепилівка увійшла у науковий обіг.

Нещодавно група харківських археологів на чолі з кандидатами історичних наук Михайлом Любичевим та Кирилом Мизгіним провела розкопки  місць поховань носіїв черняхівської культури. Було виявлено два поховання —  кремація та інгумація. В обох із них крім глиняного посуду, виготовленого на гончарному колі, знайдено зразки ліпної кераміки.


Також в одному з поховань знаходився залізний ніж та металева пряжка від паска, що вказує на чоловіче поховання. На жаль, у піску (поховання виявлене на піщаній дюні) металеві предмети збереглися дуже погано, як і людські кістки — вціліли лише деякі фрагменти. Тому учасниці експедиції Ксенії Варачевій доводиться годинами чаклувати над знахідками, неквапливо й обережно, по долі міліметру відкриваючи для огляду те, що віками приховувала земля. Таким чином, у Зачепилівці вже знайдено три поховання, знахідки будуть опрацьовуватися співробітниками науково-дослідної лабораторії Германо-Слов'янської археологічної експедиції.


Михайло Васильович заявив, що зачепилівська земля ще приховує багато таємниць, котрі ученим необхідно буде розкрити, тому розкопки у межах зазначеного могильника будуть продовжені. При цьому вчений закликає припинити забори піску з кар'єру. Також у планах експедиції визначити місце розташування поселення, яке розташовувалося десь неподалік.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта