У кіно – всім селищем. У райцентрах просто неба безкоштовно показують фільми

10.08.2017 10:30 Нова Водолага
Фото: із соціальної мережі Фото: із соціальної мережі
Кіно під відкритим небом за останні роки набуло популярності не лише у мегаполісах, а й у селищах. Американську традицію перейняли й у Харківській області. Зокрема, у селищах Борова та Нова Водолага її вже втілюють у реальність.

У Боровій ідею створити місце, де містяни могли б разом проводити вільний час, загорілися минулої зими. Близько року тому місцевим активістам прийшла ідея створити проект «Кіно під відкритим небом». Саме тоді й почали думати, як же її можна втілити у життя, однак ресурсів на проект донедавна не було. Кошти з’явилися лише цього літа, коли Борова перемогла у конкурсі міні-грантів «Київський діалог».
Добрі поривання створити неформальний майданчик для спілкування молоді підтримали грантодавці й виділили близько 20 тис. грн на проведення заходів, у рамках яких влаштовуватимуться танцювальні фестивалі та вечірні перегляди кіно під відкритим небом.


Із місцем уже визначилися – ще до незалежності України на території селища розташовувався танцювальний майданчик, який останнє двадцятиріччя був у занедбаному стані. Сьогодні його вже приводять до ладу, місце прибрали та зробили косметичний ремонт. Організатори також планують виготовити меблі для перегляду фільмів – пуфики та диванчики, які легко б переставлялися та складалися.

– Поки що ми розраховуємо на кількість 50–80 місць, зараз все на початковому етапі. Робитимуться місця для сидіння, зробимо арку, щоб облагородити нашу сцену та щоб прикріпити всі прилади, на які буде кріпитися екран. Ми все робимо власними силами – з миру по крихті: хтось із дому приніс проектор, хтось те ж саме полотно, яке ми вже використовували для проведення інших заходів. Усе це безкоштовно, аби люди приходили, – розповідає одна з ініціаторок проекту, заступниця голови правління громадської організації  «Суспільна Служба України» Валерія Гонтар.


Кінострічки добиратимуть поки що українського виробництва, особливу увагу обіцяють приділяти старим фільмам, щоб задовольнити попит не лише юного глядача, а й більш зрілого. Обиратимуть фільми за допомогою опитування у соціальних мережах.


– У нас уже заплановані вечірні кінотеатри і два фестивалі. Ми проводитимемо показ фільмів або мультфільмів, залежно від того, яка буде аудиторія, – розповідає Валерія Гонтар.


Відкрити майданчик організатори планують через декілька тижнів. У день перерізання червоної стрічки буде не лише перегляд фільму, а й виступи артистів та презентаційний відеосюжет про Борівщину, який знімали з висоти пташиного польоту. Триватиме робота вечірніх кінотеатрів до жовтня.

А тим часом у Новій Водолазі вечірній перегляд кіно усім селищем вже став традиційним. Третій рік поспіль на задньому дворі місцевої гімназії зі своїми покривалами та пуфиками місцеві приходять майже кожної п’ятниці. Попередньо вони ж самі обирають жанр та стрічку голосуванням у соціальних мережах.


– Тут є повна демократія: спочатку голосують за жанр, потім публікуємо варіанти фільмів, які вони самі обирають, а лише після цього ми збираємося на задньому дворі. Виходить дуже класна й тепла атмосфера. Ми планували й обговорення фільму, але для цього нам потрібне приміщення, якого у нас, на жаль, нема. А робити обговорення безпосередньо після фільму –  вже пізно, тим паче для 400 осіб, які приходять на перегляд, це навряд чи можливо. Вже на наступний рік ми плануємо зробити хаб, де ми могли б робити обговорення, – розповідає організатор кінопоказів, керівник громадської організації «Наступне Покоління 21» Костянтин Ліганенко.


За ці роки глядацькій аудиторії вже було представлено близько 30 фільмів. У середньому сюди приходять 300–450 осіб, і це місце вважається одним з найпопулярніших серед місцевих. Однак цього року кіносезон відкрився лише у середині липня – раніше погода не давала розпочати.

У тему» Вчимося «електронному голосу»


Окрім Борової, у конкурсі проектів на отримання міні-гранту «Київський діалог» цього року перемогло також і місто Первомайський. Якщо у Боровій вирішили проводити вечірні кінопокази та створити танцювальний майданчик,  то у Первомайському взялися навчати місцевих жителів писати електронні петиції.


І ось чому. У місті вже півроку функціонує сервер, на якому можна реєструвати електронні петиції з проханням до місцевої влади вирішити те чи інше питання. Так, влада могла б відстежувати, наскільки важлива та чи інша проблема для жителів. Однак, як виявилося після запуску сервісу електронних петицій, ця ініціатива майже не зацікавила місцеве населення. За півроку існування послуги було зареєстровано вісім петицій та лише одна набрала необхідну кількість голосів, у ній люди просили відкрити цілодобову аптеку.


– Ми хочемо показати людям, як за допомогою електронних петицій вони можуть впливати на розвиток міста. Ми пропонуємо людям звертатися до місцевої влади, подавши проект та зареєструвавши його на нашій онлайн-платформі для петицій. Нехай жителі Первомайщини за нього проголосують, а місцева влада тоді виділить гроші, – розповідає менеджерка проекту, представник благодійної організації «Первомайський міський благодійний фонд «Джерело»» Людмила Федорченко.


У рамках проекту заплановано 12 безкоштовних тренінгів. Кожного місяця це буде нова різновікова група. Для початку учасникам розкажуть про позитивні Європейські практики та вже напрацьовані українські. Організатори припускають, що можуть бути люди, які не мають достатніх навичок для користування комп’ютерами, але це не буде перешкодою – їх навчать. Людям також пояснять, що таке електронні петиції, як із ними працювати.


Усього за рік, на який розраховано проект, до навчання планується залучити близько 250 осіб, з розрахунком, що до онлайн-платформи долучиться 500 осіб. Для тих, хто захоче взяти участь у проекті, інформація про нього буде розміщатися у мережі Фейсбук, зокрема, на сторінках Первомайської міськради, ЦНАПу, а також у місцевій газеті та на телебаченні.

Аліна Курлович

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта