У Харківській області реконструювали селянську хату кінця минулого століття

07.11.2017 10:50 Культура
Фото: wikimedia.org Фото: wikimedia.org
У Писарівському етнографічному музеї реконструювали селянську хату кінця XIX століття

«На ремонт та реконструкцію було виділено майже 200 тисяч гривень (50% коштів – обласний бюджет, 45% - сільська рада, 5% - місцева громада), — розповів голова Золочівської РДА Ігор Гурін. — Ремонтні роботи проходили у вересні-жовтні. Було посилено фундамент (металева стяжка), вставлено двері та вікна, укладено підлогу, утеплено стелю, побудовано піч, проведено інші внутрішні роботи».

За інформацією директора Писарівського етнографічного музею просто неба «Українська слобода» Леоніда Кобця, різні споруди музею з’явилися в Писарівці в різний час.

Фото: ХОДА

«Комора і корчма завжди знаходились на цьому місці, а інші споруди було привезено — вони й склали комплекс музею, який почав працювати в 2008 році. Наприклад, хату було привезено в Малижине на Золочівщину родиною селян із Мерчика у 1929 році. Потім у ній був дитячий садок та управління колгоспу, а вже потім її перевезли до нас, у Писарівку. Хату хотіли забрати в музей у Сковородинівку, але громада відстояла, щоб залишилася».

«Реконструкцію хати вже завершено, залишилося лише встановити огорожу та водостоки. Зараз ми потроху переносимо експонати з будівлі корчми, хочу ще щось доробити – розписати піч, встановити лави. Думаю, що навесні будівля буде приймати відвідувачів», — розповів директор музею.

Він відзначив, що розраховує на продовження ремонту в наступному році – реконструкції потребують будівлі корчми та комори.

«Будемо розвивати зелений туризм — зробимо корчму, щоб відвідувачі могли скуштувати справжні українські страви. До нас приїжджають діти зі шкіл району та області, відвідують родини з Харкова та сусідніх областей. Усі охочі побачити аутентичне житло кінця позаминулого століття можуть приїздити до нас в музей», — запрошує відвідати «Українську слободу» Леонід Кобець.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта