Як село у Харківській області стало театральним центром Слобожанщини

17.11.2014 14:47 Культура
«Емоційні» назви Харківщини. Сьогодні дослідимо українську за походженням назву.

Сподобівка - село в Шевченківському районі. Населення – 542 особи за даними перепису 2001 року.

М’яка, співуча, чарівлива назва цього населеного пункту – унікальна. Сподобовок немає більше ніде: на в Харківській області, ні в Україні взагалі, а в Росії і поготів; немає навіть скільки-небудь схожого російського аналога.

Точна дата заснування села не відома. На офіційному сайті Верховної Ради України зазначений 1875 рік, хоча у «Списку населених місць за відомостями 1864 року» Сподобівка вже називається як самостійно існуючий населений пункт. «Історія міст і сіл України» відносить виникнення Сподобівки до 50-х років ХІХ ст.

Дослідник Андрій Парамонов установив, що в першій половині ХІХ ст. ці землі належали дружині капітана Петра Батезатула Ганні Павлівні. Маєток був невеликим: основну частину доходу приносив завод іспанських овець на 600 голів і завод рогатої худоби на 80 голів.
Відомо так само, що хазяйський будинок (швидше, флігель) був дерев’яний, на кам’яному фундаменті, служби та економічні побудови примикали до будинку.

Сьогодні важко сказати, кому саме «сподобалась» місцевість – власникам чи місцевим жителям, але її принадність закарбувалася в назві села. «Сподобалась» тутешня природа і видатному українському драматургу Марку Кропивницькому. У 1890 році він придбав хутір Терновий поблизу Сподобівки за дев’ять тисяч рублів. Родині Кропивницького довелося економити буквально на всьому і вкладати в садибу, яку назвали «Затишок», кожну вільну копійку. На ділянці землі було побудовано житловий будинок, флігель, господарські будівлі. Щоб мати хороший сад, господар посадив саджанці з відомого в губернії Каразінського дендропарку.

З часом садиба «Затишок» перетворилася на справжній український театральний і культурний центр губернії. Кропивницький передоручив господарювання дружині Надії Василівні та економу, а сам зайнявся просвітницькою діяльністю та благодійністю. Він заснував у садибі початкову школу з українською мовою викладання, а також аматорський дитячий театр, де акторами були власні та сусідські діти. І це в той час, коли діяли постійні обмеження на використання української мови в державних і навчальних установах! Успіхи аматорського дитячого театру помітили; про садибний театр схвально писав столичний журнал «Театр і мистецтво» за 1910 рік. Проте в тому ж році Марко Кропивницький помер, дружина з дітьми переселилася в Харків, і театр припинив своє існування.

Сьогодні Сподобівка подобається в першу чергу рибалкам: на тутешніх ставках ловиться відмінна риба.

Ірина Мнішек, матеріал з газети "Слобідський край" №136 від 13.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта