Як вижити харківським видавництвам. Поради німецького експерта

02.06.2015 08:05 Культура
http://www.vesmirbooks.ru/ http://www.vesmirbooks.ru/
Державні регулятори не повинні втручатися у вітчизняний ринок книгодрукування.

Про це повідомив віце-президент Франкфуртського книжкового ярмарку - другої найбільшої у світі книжної виставки, Тобіас Фосс під час форуму видавців "Книжкова Рада", який проходив уперше в Харкові у рамках книжкового фестивалю "Харків bookfest".

Іноземний фахівець розповів, як влаштований ринок книговидання у Німеччині, і що слід перейняти у них українцям, зокрема харківським книговидавцям.

- Перш за все, беручись за зміни у цій галузі, слід бути обережними, адже книжний ринок – це своєрідна екосистема, у яку бездумно пересаджати інший "організм", певну модель небезпечно, - застерігає Тобіас Фосс. - Держава не повинна втручатися у цю сферу, а важелі керування слід віддати самим видавництвам.

Він розповів, що у Німечинні згідно із законодавством визначено обов’язкову фіксовану вартість книги. Це означає, що видавнича ціна в Німеччині може коливатися лише в дуже обмежених рамках. Така ідея фіксованої ціни дає можливість розвиватися малим видавництвам, існує здорова конкуренція на цьому ринку. Окрім того, місцеві законотворці зменшили ПДВ для видавництв, він складає 7%.

Разом із тим, вважає Тобіас Фосс, роль держави повинна бути лише в наступному:

- Держава повинна підтримувати видавництво у сфері закордонного представництва. У нас, в Німеччині, ми не могли б представляти себе світовій спільноті без підтримки міністерства закордонних справ. А ще держава має допомагати у перекладі книг.

За підрахунками експертів, в Україні в середньому видається одна книга на одного громадянина, в Європі - чотири книги на одну людину.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта