"Заплющ очі. Дивись серцем". У Харкові презентували фільм, який поїде на "Оскар"

04.11.2014 11:02 Культура
В Харкові показали український фільм, який змагатиметься за «Оскар»

«Поводир» Олеся Саніна цього року представлятиме Україну на Міжнародній премії Академії кіномистецтв «Оскар». З1 жовтня харків’яни мали змогу не тільки подивитися допрем’єрний показ фільму, але й поспілкуватися з режисером та творчою групою.

В основу сюжету "Поводиря" ліг реальний факт 1934 року, коли всіх кобзарів та лірників (а в той час цей рух був розвиненим) етнографічна комісія Академії наук УРСР запросила на з'їзд до Харкова з нагоди Республіканської олімпіади міста і села. Насправді ж більше 200 музикантів завезли до лісу, де й розстріляли.

- Ідея фільму народилася, коли я вперше з українською картиною приїхав в американську кіно академію. Моя стрічка «Мамай» була претендентом від України на «Оскар» в 2004 році, - розповів режесер стрічки Олесь Санін. - Там я познайомився з американським актором українського походження Джеком Пеленсом, якого насправді звали Володимир Пологнюк. Він захотів мені допомогти. Запитав які є в мене історії. Я розповів, одна з них була про кобзарський з’їзд в 1934 році у Харкові. Туди скликали всіх кобзарів та знищили. Тоді він сказав: «Цю історію ти мусиш зняти, забудь при всі призи та власну славу».
В 2007 році фільм був запущений в виробництво, але зупинений відразу ж - мінялися уряди і президенти. І тільки 2 роки тому виробництво було запущено знову. В вересні минулого року з’йомки були завершені.

«Поводир» - фільм про любов, вірність, підлість та зраду в кращих традиціях голлівудського кіно. Головні ролі в картині виконали Джефф Барелл, Станіслав Боклан, Антон Святослав Грін, Джамала та Олександр Кобзар. В епізодах знялися українські письменники Сергій Жадан та Олександр Ірванець, кобзар Тарас Компаніченко, більш 100 незрячих з усієї України та мандрівні музики київського, харківського і львівського кобзарських цехів.

До речі, “Поводир” зможуть “подивитися” й незрячі люди. Фільм зроблен з тіфлоперекрадом - коментування візуальних елементів фільму, тобто передача словом того, що показано.
"Заплющ очі. Дивись серцем", - кажуть головні герої фільму.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта