Базу відпочинку біля Cтарого Салтова продали у два рази дешевше ринкової ціни

Фото: meteosecrets.com Фото: meteosecrets.com
Суд задовольнив апеляцію прокурора про незаконність приватизації 61 об’єкта комунального майна площею понад 10000 м², що знаходиться в селі Зарічне Вовчанського району.

За інформацією прокурора області Олександра Фільчакова, зазначене майно у лютому 2016 року було передано в оренду одному з господарських товариств для розміщення бази відпочинку строком на один рік. Оціночна вартість приміщень станом на момент передачі в оренду у 2016 році складала 3,85 мільйона гривень. Щойно отримавши майно в оренду, товариство вже у травні 2016-го, тобто через три місяці, звернулось до Управління комунального майна та приватизації із заявою про надання згоди на його приватизацію.

У липні 2016 року рішенням Харківської міської ради господарському товариству надано згоду на викуп об’єкта, після чого у жовтні 2016 року та січні 2017 року укладено відповідні договори купівлі-продажу.

"Ціна продажу склала 2,5 мільйона гривень, при тому, що дійсна ринкова вартість зазначених об’єктів складала 5,8 мільйона гривень", — повідомили в прокуратурі.

За інформацією прокуратури, відповідно до Програми приватизації та відчуження об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Харкова на 2012-2016 роки, затвердженої рішенням Харківської міської ради від 23.12.2011 № 565/11, одним із завдань приватизації є залучення коштів до бюджету. Проте фактично жодних поліпшень господарським товариством здійснено не було, отже, право на викуп об’єкта приватизації воно не набуло, а Харківська міська рада як суб’єкт права комунальної власності не мала права відчужувати ці приміщення інакше ніж у межах процедури торгів.

У зв’язку з цим прокуратура звернулась до господарського суду області з позовом, в якому просила визнати незаконним та скасувати рішення міськради про надання згоди на відчуження зазначених об’єктів нерухомого майна, а також визнати недійсними договори купівлі-продажу цих об’єктів.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог прокурора, після чого прокуратура області оскаржила зазначене рішення в апеляційному порядку. Східний апеляційний господарський суд погодився з аргументами прокурора та постановою від 10 грудня задовольнив позов у повному обсязі.

Постанова суду набрала законної сили, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.

Читайте також: Родина отруїлася чадним газом у Харкові

Крім того, наразі триває судовий розгляд у кримінальному провадженні стосовно приватного оцінювача, який обвинувачується у заниженні ринкової вартості вказаних об’єктів нерухомого майна, що перебували у комунальній власності, за ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 365-2 КК України.