Справа «Труба». На Золочівщині розкрадають радянське багатство

фото Василя Мірошника фото Василя Мірошника
Дивна ситуація із системою зрошення склалася на Золочівщині. Невідомі ділки протизаконно викопують на полях громади сталеві труби.

Однак це, схоже, не дуже турбує місцевих правоохоронців.

Спроба попередити злочин

13 січня до головного редактора Золочівської міжрайонної газети «Зоря» Василя Мірошника подзвонили стурбовані земляки: «Ви пишете про те, як розкрадаються труби поливної системи району, а от зараз, біля будмагазину, по вулиці Першого Травня, стоїть «КамАЗ», завантажений якраз таким «товаром»... Журналіст помчав на місце й дійсно натрапив на «вантаж» – нещодавно викопані труби, які, судячи з усього, копали за селом Уди.
– Я приїхав на місце й одразу почав фотографувати. До мене підійшов чоловік, назвався Арменом, сказав, що все «порішає». Я сказав, хто я і чому тут. Тоді той сів до темної «сімки» і намагався мене збити (про цей напад на журналіста ми писали в попередніх номерах «СК». – Авт.).

До слова, правоохоронці цей факт розцінили не як перешкоджання виконанню професійної діяльності журналіста, за яке передбачено кримінальну відповідальність, а як звичайну ДТП. За словами Василя Мірошника, голова місцевого антикорупційного комітету В. Якименко заявив до міліції про цей факт виявлення труб, явно крадених. Міліція виїздила на місце, з’ясувала обставини. За протоколом, машину із відверто підозрілим вантажем мали поставити під охорону. Однак ні – й через два дні, 15 січня, КамАЗ вирушив у дорогу. Знову зателефонували до міліції.

– Поки та їхала, КамАЗ зник, а правоохоронці замість того, щоб доганяти труби, які й були речовими доказами крадіжки, зайнялися опитуванням свідків, – каже Василь Мірошник.
Коли журналіст наздогнав на власному авто КамАЗ і зателефонував до районного відділку повідомити, де ж речові докази, там відповіли, що на вантаж є документи, претензій до нього немає.

Вантажівку в себе у районі зупинили вже Богодухівські ДАІвці. КамАЗ, до слова, був в аварійному стані і загрожував безпеці дорожнього руху. У водія документів на вантаж не виявилося.

Пригоди журналістів

Зневірившись у місцевій міліції та аби надати розголосу цій історії, Василь Мірошник звернувся до колег із програми «Агенти впливу» каналу НТН. Київські журналісти приїхали до Золочева і навіть застали крадіїв на гарячому (сюжет вийшов у цю неділю, 25 січня). Серед білого дня трактор на чужому полі поблизу села Довжик на панській горі рив траншеї, у яких лежали труби.

Журналісти з Києва зателефонували до чергової частини, міліціонери вислали групу, та поки та їхала, трактор зник з місця. Наздогнали опісля і за допомогою журналістів, які супроводжували втікача.

– За цим фактом правоохоронці продовжують перевірку, – дав тоді коментар телеканалу перший заступник начальника Золочівського РВ ГУМВС України в Харківській області Дмитро Хрипко.

«СК» намагався зв’язатися із начальником Золочівської міліції, однак це так і не вдалося.
Труби Рогозянської зрошувальної системи, кажуть фахівці, справжнє багатство, тому є ласим шматочком для ділків. Вони фінського виробництва, з низьковуглецевої сталі, через що довго не ржавіють.

– Це великі кошти! Цей КамАЗ, що ми зупинили, коштує до 200 тис. грн. І це тільки одна машина, де всього 200 м труб. А їх кілометраж по району нараховує не один десяток, – каже Василь Мірошник. – Ці труби і сьогодні могли б працювати і приносити нашій сільськогосподарські країні великі прибутки.

На зариті на золочівські землі труби – відсутня документація, стверджує журналіст «Зорі». З одних джерел, це власність Харківського обласного управління водних ресурсів, з інших – що частину системи передано на баланс місцевих сільрад, зокрема Удівської. Однак по суті це державне майно і його розкладання має каратися законом.
– Будь-який несанкційований демонтаж чи то трубопроводу чи запірної арматури – це, безумовно, злочин, – сказав в. о. начальника Харківського обласного управління водних ресурсів Василь Лисицький.

Зараз на Панській горі, за словами очевидців, знову трактори і знову риють: чи то закопують траншеї, чи навпаки, дістають труби.

Вантажівка ж із трубами, яка без належних документів затримана Богодухівськими міліціонерами, зараз на штрафмайданчику. Колеги Золочівських правоохоронців припускають, що, можливо, ці труби були викопані з колишніх зрошувальних систем.

Коли кінець історії?

«Трубова» історія на Золочівщині розпочалася багато років тому. Активно копати протиправно перші труби Рогозянської зрошувальної системи, яку збудували в районі ще за радянських часів, кажуть місцеві, почали років дев’ять тому.

За словами нашого колеги Василя Мірошника, розслідуючи цю справу, він знаходив ділянки по вісім кілометрів, уже розриті траншеї з готовими до відправлення трубами. Фотографував, писав матеріали й офіційні заяви, та достукатися до влади було марною справою.

– Ця проблемна тема нам знайома. Однозначно можна сказати, що відбувається розкрадання майна, – коментує голова Золочівської районної державної адміністрації Ігор Гурін. – По кожному випадку ми звертаємося до правоохоронних органів. У минулому році було декілька затримань цих крадіїв. Як звітували мені наші міліціонери, заведено карні справи. Та й сам я був очевидцем, коли затримували техніку і людей під час злочину в минулому році. Цього року Золочівська міліція мені доповідала, що виїздила за дзвінком одного із сільських голів району на такий випадок. Люди звертаються із цією проблемою – ми реагуємо.

Журналіст Василь Мірошник натомість впевнений, що районні правоохоронці мають свій інтерес у розкраданні труб. Він готовий відкрито про це заявляти та доводити це.
– Тому крадіїв ніхто не ловить, і злочини продовжуються, – говорить Василь Мірошник. – Поки не почнуть саджати бандитів, нічого не зміниться.

Журналісти і громадські активісти Золочева, та й голови сільських рад, на територіях яких викопують труби, неодноразово сигналізували і в інстанції Харкова, і до Києва, писали листи із доказовою базою – фотографіями, відео. Однак віз і нині там, ба більше – продовжує наповнюватися краденими сталевими трубами...

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта