Наводив росіян на танкові колони ЗСУ: затримано агента ворожої розвідки з Харківщини

Фото: СБУ Фото: СБУ

Мешканець передмістя Харкова  мав проросійські погляди та свідомо пішом на співпрацю з ворогом.  

СБУ затримала ворожого навідника, який хотів «засвітити» танкові колони ЗСУ поблизу лінії фронту на Харківщині. Він стежив за передислокацією Сил оборони у напрямку передової. Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну прокуратуру та СБУ. 

В зоні особливої уваги зловмісника були маршрути руху бойових танків українських військ та їхня орієнтовна кількість. Одночасно навідник намагався виявити логістичні центри, які здійснюють техобслуговування та ремонт важкої бронетехніки.

Раніше ми писали, що харків’янину, який наводив ракети на українські АЕС, ТЕС та ТЕЦ, «світить» довічне

Рашисти планували використати цю інформацію для підготовки бойових операцій на східному фронті, у тому числі на Куп’янському напрямку.
Однак співробітники СБУ  затримали російського інформатора на спробі передачі розвідданих.

У ході слідства з’ясувалося, що 45-річний мешканець Черкаської Лозової  був  ідеологічним прихильником  рашизму. Після початку повномасштабного вторгнення він переїхав жити до Полтави, працевлаштувався штампувальником на місцевому підприємстві. 

У серпні 2023 року він зареєструвався у проросійській групі в месенджері  «Телеграм». Мета цього чату — передавати російським кураторам інформацію про переміщення військової техніки по території України.

Навідник використовував всі методи конспірації: писав повідомлення під нікнеймом, приховав номер, періодично видаляв листування та виходив з групи.

Також ми писали, що на Харківщині викрили чергову колаборантку

Чоловік спостерігав за переміщенням військової техніки ЗСУ у Харківській та Полтавській областях. Так, підозрюваний задокументував у Полтаві маршрут руху іноземних танків, що були передані міжнародними партнерами як допомога Україні у відсічі збройної агресіі рф.

Після цього фігурант текстом надсилав інформацію у проросійський чат.   

Для збору інформації фігурант «у темну» використовував своїх знайомих на Харківщині, випитуючи потрібні факти під виглядом дружніх розмов.

Під час обшуку в орендованому помешканні зловмисника вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності.
Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння територією України).

Наразі зловмисник під вартою. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

Автор: Інна Можейко