Названа причина авіакатастрофи українського літака в Ірані

Фото: zik.ua Фото: zik.ua
Іран зробив заяву щодо цієї трагедії.

Український пасажирський літак Boeing авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в Тегерані був випадково збитий у результаті «людської помилки». Про це заявив генштаб збройних сил Ірану, передає Reuters.

У заяві генерального штабу йдеться, що літак був збитий в умовах підвищеної бойової готовності у зв'язку з очікуванням можливого ракетного удару з боку США після атаки на іракські авіабази. Також ідеться про те, що український літак пролітав поруч з важливим військовим об'єктом.

Глава міністерства закордонних справ Ірану Джавад Заріф на своїй сторінці в Twitter написав, що за попередніми висновками внутрішнього розслідування збройних сил Ірану встановлено, що до катастрофи призвела «людська помилка під час кризи, викликаної авантюризмом США».

– Ми глибоко шкодуємо, приносимо вибачення і співчуття нашому народові, сім'ям всіх жертв і іншим постраждалим країнам, – заявив Джавад Заріф.

Україна наполягає на офіційних вибаченнях з боку Ірану за збиття літака рейсу PS752 компанії МАУ, проведенні відкритого розслідування та очікує на повернення тіл загиблих і виплату компенсацій. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

– Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах, – заявив Володимир Зеленський.

Президент України висловив сподівання на продовження розслідування авіакатастрофи без штучних затримок і перепон.

– Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості, – підкреслив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що 8 січня під Тегераном розбився український літак, на якому знаходилося 176 людей.

Читайте також: Понад чверть мільйона гривень вкрали у пенсіонера в центрі Харкова