Підготовка до життя: творчістю, роботою й добром

фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Їх яскраві роботи неодноразово брали участь у районних, обласних та столичних мистецьких виставках, а рушники, вишиті їх руками, нічим не програють рукоділлям професійних майстринь.

Понад 40 років у Шевченковому працює інтернат, де допомагають підготуватися до самостійного життя особливим людям.

По-домашньому затишно

Сьогодні Шевченківський дитячий будинок-інтернат є домівкою для 108 вихованців. Цей заклад – соціально-медична установа для постійного проживання дітей віком від 4 до 18 років і молоді у віці від 18 до 35 років, які мають вади фізичного або розумового розвитку, психічні розлади та потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, освітніх та реабілітаційних послуг.

Вихованців розподілено по групах з урахуванням віку та розумового розвитку. Для кожної групи обладнано ігрові і побутові кімнати. Так, 43 хлопчики проживають у дитячому відділенні, ще 65 юнаків – у молодіжному.
– Тут хлопців готують до життя, виховання в інтернаті дає їм соціальні навички, – розповів директор закладу Віталій Лахно. – До речі, вихованці дуже звикають одне до одного, і часто старші допомагають виховувати менших.

Пристосуватися до життя змалку хлопчакам допомагають як педагоги, так і медичні працівники. Це висококваліфіковані фахівці, які правильно оцінюють психічні і фізичні можливості вихованців, глибоко їх відчувають і розуміють.
– Інтернат приймає дітей з усієї території області, є кілька хлопців з Донецької області, – каже Віталій Лахно.

Директор розповів, що для оздоровлення і реабілітації дітей та молоді в інтернаті використовують кабінет ЛФК, де є шведські стінки, тренажери, велоергометр, еспандери, сенсорні м’ячі та інше спеціальне обладнання. Крім того, у закладі обладнали тренажерний зал, кімнату фізичної реабілітації.

– Ми постійно намагаємося покращувати умови для проживання. На 70 % у фінансуванні нам допомагає держава. Приміром, минулого року за бюджетні кошти ми замінили 183 вікна, – розповів директор закладу. – Ще 30 % вдається залучати спонсорських коштів. Так, у 2015 році ми залучили 600 тис. грн благодійних коштів, минулого року – мільйон гривень.

Рушник за три дні

Особливу увагу в закладі привертають роботи вихованців, ними увішані стіни інтернату. Тут і портрет Кобзаря, зроблений із пшона та гречки,  вишиті картини, де зображено відомих зірок, таких як Мерелін Монро, а ще – багато ікон.

За словами педагогів, художньою самодіяльністю хлопці переважно займаються  взимку, а влітку працюють на землі – допомагають прибирати територію, опікуються городом та навіть роблять ремонт. Проте, уроки мистецтва припали до душі тут кожному.

– Вихованці досягають високої майстерності, таким чином ми можемо показати приклад і для інших дітей, – розповіла інструктор з трудотерапії Валентина Горяча. – Є такі хлопці, які вишивають рушник за три-чотири дні.
Використовують для своїх виробів різні техніки. Тут і картини із солоного тіста та бісеру, різні аплікації та макраме. Для своїх виробів хлопці використовують всі підручні матеріали – картини висипають із круп, приміром пшона та гречки. Газети стали у пригоді для плетіння, а за допомогою клею, лаку та умілих рук старий папір перетворився на плетену вазу, яка нагадує виріб з лози. Також вихованці опановують квілінг, а ще кропіткої роботи і терпіння потребують вироби із солі, яку розфарбовують, а потім пошарово викладають у прозору скляну чашу.



– Виплітаємо з ірису серветки, вишиваємо скатерті, – продовжує перелік видів діяльності Валентина Горяча. – Вихованці обирають ту техніку, яка їм до вподоби, а з матеріалами, які потрібно купити, нам допомагають спонсори.

– Це важка та кропітка робота, в одній картині зібрано стільки відтінків, – відзначив голова Харківської облради Сергій Чернов під час робочої поїздки до Шевченківського району.
Ці вироби декоративно-прикладного мистецтва неодноразово було представлено на виставках у районному Будинку культури, у Харкові та Києві. Але мистецькі здобутки – це не єдине, чим можуть похвалитися вихованці інтернату. Високого результату їм вдалося досягти й у спорті.

Футбольна команда інтернату –  триразовий переможець Міжнародного турніру SENI CUP для дітей з особливими потребами. А от цього року футболісти вибороли перше місце на Все­українських змаганнях Спеціальної Олімпіади України у Кременчуці.
– Хлопці прославляють сьогодні Харківську область, так тримати, – сказав голова облради. – Успіхів вам, а ми будемо вболівати за вас.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта