Руйнування, мародерство, зубожіння: як виживає окупований Ізюм

Фото з порталу Децентралізація Фото з порталу Децентралізація
Навколо Ізюма Харківської області тривають бої, російські війська вже деякий час тримають місто в окупації. У місті немає світла, зв'язку, магазинів та інших звичних для нормального життя речей.

Як виживає окуповане місто розповіли «Обріям Ізюмщини» місцеві жителі.

Наразі у місті майже немає електрики, водопостачання, газ є лише в одному районі. Магазини не працюють, лише кілька днів тому активізувався залізничний ринок та базар на Пісках біля церкви. Воду люди набирають у колодязях, але вода в них дуже погана – темна та несмачна. Нею ж вони й миються у коритах. Багато людей рубають дерева або непотрібні дошки, рами, підвіконня, щоб приготувати собі обід на багаттях. Стільниковий зв'язок відсутній повністю. У деяких багатоквартирних будинках  розморозилася система опалення.

– Раніше можна було знайти місця для зв’язку, якщо походити туди-сюди, зараз можна ноги стерти до колін і не знайти, – пояснюють ізюмчани.

Грошей у місцевих жителів немає, проте працюють перекупники, які продають борошно, бензин, пиво і цигарки – це основні товари окупованого міста.

— Зараз безхатьки та мародери стали найзаможнішими мешканцями тимчасово окупованого міста, – стверджують місцеві.

Ізюм продовжують обстрілювати, і з міста також стріляють у невідомому напрямку. Нещодавно обстріляли переправу та центр міста, який охопив чорний густий дим.

— Центр міста зруйнований сильніше, напевно, так здається через те, що на великих будинках це видніше. У будинок моєї бабусі прилетіло щось велике, одного крайнього під'їзду немає, вікна в її квартирі вибиті, – ділиться одна з місцевих жительок.

Приватний сектор на Гончарівці постраждав менше, хоча і там є розбиті будинки з вибитими вікнами.

Мирне населення страждає внаслідок обстрілів. Є поранені, яким російські окупанти надають першу допомогу на місці, а важкопоранених переправляють до російського шпиталю. У лікарнях Ізюма почали працювати місцеві лікарі, у тому числі провідний хірург та сімейні лікарі, які приймають ізюмчан і надають їм медичну допомогу.

На початку окупації російські військові розбили всі магазини і дозволили місцевим красти з них продукти.

— Самі жителі розграбували аптеки і крамниці,  набиваючи сумки ліками, з магазинів меблів та електроніки виносили все, що бачили, – йдеться у матеріалі.

У місті налічується багато блокпостів «ополчення» так званих «л/днр». Місцеві можуть пересуватися тільки з паспортом. Повідомляється також про випадки вилучення телефонів.

— Може, це пов'язано з тим, що військовим рф заборонено користуватися телефонами в принципі, або з тим, що там знаходять заборонені фото та відео, – розмірковують місцеві.

Крім того, російські окупанти займають покинуті будинки та живуть у них. Через це місцеві жителі не хочуть евакуюватися. Бояться, що повертатися буде нікуди.

Автор: Олександр Манченко

Теги: