У Валківському районі згоріла архітектурна пам'ятка — садиба Шидловських

Фото: ДСНС Фото: ДСНС
Повідомлення про пожежу у селищі Старий Мерчик Валківського району надійшло до рятувальників 16 квітня о 00.01.

За інформацією ДСНС, загоряння сталося у триповерховій будівлі колишнього Старомерчицького технікуму ветеринарної медицини, який ліквідований у 1997 році, і з того часу будівля не експлуатувалася. Вона збудована в 1776-1778 роках як садиба Шидловських, входила до складу Палацово-паркового комплексу Старомерчицької пам’ятки культурної спадщини національного значення.

На місце виклику вирушили чергові караули 48-ї Державної пожежно-рятувальної частини з міста Люботин та 59-ї частини з міста Валки. Всього — 4 оперативні відділення на автоцистернах у складі 20 рятувальників.

З прибуттям вогнеборці виявили загоряння даху — палали перекриття та частина приміщень другого поверху будівлі на загальній площі приблизно 550 кв. м.

На гасіння вогню відразу подали 4 пожежні стволи. Складність у ліквідації пожежі полягала у тривалому часі вільного горіння (пожежу помітили не одразу), значному поширенні вогню та конструктивних особливостях об’єкта.

Фото: ДСНС

Перекриття та перегородки будівлі були дерев’яними, покрівля виконана з металевих листів, сходові марші також дерев’яні. Вогонь поширювався дуже швидко. Крім того, там не існувало ані внутрішнього, ані зовнішнього протипожежного водогону.

Рятувальники локалізували вогонь о 05:00. Перекриття та дах під впливом вогню зруйнувались. Наразі гасіння пожежі продовжується. Причина її виникнення встановлюється. Загиблих та травмованих не виявлено.

Читайте також: У Ківшарівці батьки налякані повідомленнями про викрадення дітей. Фото

Микола Мельник