У Харкові затримали зловмисників, які вимагали гроші у підприємців

фото khar.gp.gov.ua фото khar.gp.gov.ua
У Харківському районі злочинна група тривалий час погрожувала та вимагала гроші у місцевих підприємців, які надають послуги зі збирання рідких нечистот у населення. Про це повідомили 9 березня у Харківській обласній прокуратурі.

Як установило досудове розслідування, чоловіки робили це протягом 2020 року та у поточному 2021 році, прикриваючись боротьбою за екологічне благополуччя області. Підприємці, які займаються у Харківському районі збиранням рідких нечистот у населення, вимушені були  кожного місяця віддавати гроші вимагачам, бо зловмисники погрожували пошкодити або навіть знищити належне їм майно і не дали б їм працювати.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Харківської області, організував злочинну групу засновник громадянської організації. 100 гривень «коштував» виїзд однієї асенізаторської машини за межі Харкова, надалі «такса» піднялася до 200 гривень. Щомісяця підприємці вимушені були віддавати по 20 000 гривень.

Читайте також На Ізюмщині перекинувся мікроавтобус. Двоє людей загинули – Оновлено

5 березня 2021 року в Харкові два представники угруповання  в черговий раз отримали від підприємців 18 000 гривень, та коли їх ділили між собою, їх затримали правоохоронці в порядку ст.  208 КПК України. Гроші у зловмисників вилучили. 

Під час обшуку за місцем мешкання та у авто зловмисників поліцейські вилучили 47 000 гривень, крім того, зброю: нарізний мисливський карабін, пневматичний та стартові пістолети з ознаками перероблювання, відстріляний корпус РПГ, GPS-трекери, а також  «чорнові» бухгалтерські записи.

7 березня чоловікам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в сумі 181 600 гривень. Зловмисникам повідомили про підозру за фактом вимагання передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, обмеження прав, свобод, законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України). 

Наразі триває досудове розслідування, за санкцією статті чоловікам загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.