Усі подробиці резонансної аварії на Сумській, що забрала життя п’ятьох людей

Фото: Уніан Фото: Уніан
Новина про моторошну ДТП, яка сталася 18 жовтня в центрі Харкова, облетіла країну. Дорога іномарка, якою кермувала 20-річна студентка, вилетіла на тротуар і «змела» пішоходів, що чекали на зелене світло.

Рокові миті

Пізній вечір середи, на годиннику – 20.43. На жваве перехрестя вулиці Сумської та провулка Мечнікова – місця, більш відомого як «градусник», підходять десятки людей. Вони зупи­няються, чекаючи дозволу світлофора, аби перейти на інший бік дороги. Молодий чоловік пришвидшує крок до пішохідного переходу. Секунда – його і ще 10 людей змітає майже тритонна автівка. Це була дороговартісна іномарка Lexus, яка рухалася з площі Конституції у бік площі Свободи на швидкос­ті «не менше 80 км на годину» (як потім повідомить у суді прокурор). На записах  камер відеонагляду, які згодом з’явилися у мережі, видно, як інша іномарка – учасниця аварії – Volkswagen Touareg у другому ряду дороги зупинилася перед світлофором. Коли саме на світлофорі жовтий переходив у зелений, Volkswagen почав рух у бік провулку, набираючи швидкість. Миті – і дві машини зчиняють непоправне. Як результат – шестеро постраждалих та п’ятеро загиблих.

Відео: Oboz. TV

На місці померли 27-річний харків’янин Олександр Євтєєв, 28-річна жителька села Тишенківка Красноградського району Ніна Кобисєва, 46-річна жителька смт Солоницівка Харківського району Алла Сокол та її 19-річна донька Анастасія Сокол, 46-річна харків’янка Наталія Умаєва. Серед тих харків’ян, хто постраждав, але вижив і зараз у лікарні, – 29-річний Юрій Неудачин, 20-річна Діана Берченко та її 27-річна сестра Оксана Євтєєва (Берченко), 30-річна Жанна Власенко, 36-річна Оксана Нестеренко та 26-річна Галина Комар.

Особу загиблої Наталії Умає­вої довго не могли ідентифікувати, й у поліції зазначали, що особа п’ятої жертви – Олена Усманова. У п’ятницю всі крапки над і розставив 18-річний син жінки, який приїхав із Маріуполя і упізнав матір.

Трагедія обірвала майбутнє молодої родини Олександра й Оксани Євтєєвих, які одружилися цього червня. Молодша сест­ра Оксани в лікарні з важкою черепно-мозковою травмою. У не менш важкому стані й сама молода жінка. У Юрія Неудачина – зокрема, складний перелом кістки в гомілковостопному суглобі. Чоловікові потрібна термінова операція, аби він зміг надалі ходити.

У медикаментозний сон лікарі ввели Жанну Власенко, яка на сьомому місяці вагітності. Станом на 20 жовтня, за даними Управління охорони здоров’я ХОДА, у лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги перебували двоє хворих середньої тяжкості і двоє важких.

– Це сестри, одна з них близько 11.30 сьогодні прийшла до тями, друга – у вкрай важкому стані, прогнозу поки що ми ніякого давати щодо неї не можемо, – повідомила у п’ятницю в. о. начальника Управління охорони здоров’я Галина Сіроштан. – Вагітна жінка, як і раніше, перебуває у медикаментозному сні – це зроблено спеціально для того, щоб зберегти плід, він живий, відхилень у його стані немає. Усіма медикаментами хворі забезпечені.

Допомога

Про те, що постраждалих та родини загиблих не залишать у цій біді, одразу заявили в Харківській облдержадміністрації, обласній та міській радах. У той же вечір голова Харківської міськради Геннадій Кернес заявив, що міська влада допоможе в лікуванні постраждалих і в похованні загиблих. Родини загиблих та постраждалих також отримають по 20 000 грн фінансової допомоги з бюджету міста.

Голова ХОДА Юлія Світлична висловила співчуття рідним загиблих і наголосила: «зробимо все від нас залежне для того, щоб надати необхідну допомогу постраждалим».

– І, безумовно, розслідування цієї надзвичайної події буде на контролі ХОДА. Переконана, що винуватці трагедії повин­ні понести покарання за всією суворістю закону, – зазначила Юлія Світлична.

З боку депутатського корпусу робитиметься усе залежне, щоб було надано відповідну допомогу, а також забезпечено відповідний контроль за ходом об’єктивного розслідування обставин ДТП, повідомив голова облради Сергій Чернов.

Харків’яни ж продовжують нести квіти до місця страшної трагедії.

Порушувала не вперше

За кермом Volkswagen Touareg сидів 59-річний бізнесмен Геннадій Дронов. Про нього інформації небагато. Відомо, що він займається торгівлею. У справі ж за фактом ДТП проходить як свідок. 

Більше відомостей є про іншу учасницю резонансної аварії  – Олену Зайцеву. Дівчина 1997 року народження, студентка третього курсу соціологічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна. Відомо, що вона є прийомною донькою харківського бізнесмена Василя Зайцева. І саме на вітчима зареєстрований Lexus.

«У нашій родині велике горе. Вона два роки водить машину, і за цей час ніяких порушень у неї не було. Дівчинка була твереза, вона їхала з подругою», – прокоментував Василь Зайцев подію виданню KHARKIV Today.

Разом з тим за два роки свого водійства Олена, відповідно до даних прокуратури, таки не­одноразово притягалася до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, зокрема за неправильне паркування. Із 2016-го – шість разів. Відбувалася штрафами.

Після ДТП дівчину одразу затримали правоохоронці.

Почався судовий розгляд

За фактом цієї трагічної події правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які ке­рують транспортними засобами, що спричинили загибель кількох осіб») Кримінального кодексу України. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

20 жовтня у Київському районному суді Харкова відбулося перше судове засідання для обрання запобіжного заходу підозрюваній Олені Зайцевій. Сторона звинувачення, посилаючись на резонанс справи, імовірність переховування підоз­рюваної та її вплив на постраждалих, клопотала перед слідчим суддею Світланою Муратовою залишити 20-річну підозрювану під вартою до 60 днів.

Експертиза засвідчила, що в крові обох водіїв – учасників ДТП – алкоголю і наркотиків немає. Та під час судового засідання обвинувачення надало результати обстеження сечі Олени Зайцевої.

– У Зайцевої встановлено факт вживання опіатів, – заявив на початку судового засідання прокурор Максим Блохін, пояснивши, що тільки-но отримали результати аналізу, і попросив суд долучити їх до справи.

Під час судового засідання Олена Зайцева не давала жодних коментарів ЗМІ. Дівчина також відмовилася давати пояс­нення судді. Єдине, що вона вирішила сказати, – це слова співчуття родинам загиблих.

– Я маю надію, що родини дозволять, аби мої батьки надали їм матеріальну допомогу, – сказала підозрювана.

Адвокат Юлія Козар на захист дівчини відзначила, що та більше ніколи не хоче сідати за кермо, і попросила суд про домашній арешт для своєї підопічної.

О 19.00 20 жовтня стало відомо, що суд обрав запобіжний захід Олені Зайцевій – тримання під вартою протягом 60 днів без права внесення застави – до 16 грудня 2017 року.

Колектив газети приносить свої співчуття близьким та рідним загиблих, а також бажає одужання постраждалим.

Максим Грек

Автор: Менеджер сайта