Чим обстрілюють Харківщину та чи нападуть рашисти на Харків

18.07.2022 19:57 Новини
Фото: Генеральний Штаб ЗСУ Фото: Генеральний Штаб ЗСУ
З яких видів зброї ведуться обстріли Харкова та Харківської області, чи варто очікувати нового наступу на місто та які населені пункти зазнали ударів окупантів станом на 18:00 18 липня.

Через щоденні обстріли Харківщина з перших днів війни відчувала на собі небувалий тиск ворожої армії. Загальну ситуацію на території регіону прокоментував заступник очільника Харківської ОВА Роман Семенуха в ефірі «Еспресо».

«Обстріли тримаються на стабільній лінії. Можна говорити про певний тренд протягом 4–6 тижнів. Майже щодня здійснюються обстріли Харкова, як правило, це ракетні обстріли – «іскандери» і перероблені ракети на систему «земля – земля» С-300, С-400, також є артилерійські обстріли», – розповів Роман Семенуха.

Також він не оминув питання населених пунктів області, які піддаються ударам окупантів майже безперервно, а саме: район Дергачів, Золочева та інші.

«Тривають постійні обстріли міста Чугуїв і району. І не кажучи про ті населені пункти Харківського та Чугуївського районів, які знаходяться на лінії зіткнення з ворогом, і це Південна Харківщина, де на території двох районів тривають бої», – додав заступник очільника Харківської ОВА.  

Загальну ситуацію на півдні Харківської області, за словами Романа Семенухи, потрібно розглядати в ракурсі боїв за Донбас. Це зумовлено тим, що саме на цьому напрямку перебуває суттєве угруповання як українських військ, так і військ росіян. Наші захисники продовжують тримати оборону, але ситуація все ще залишається без змін.

Щодо питання, яке наразі турбує майже всіх мешканців Харківщини, чи є загроза нападу армії рф на місто Харків. На це запитання дав відповідь військовий експерт Олег Жданов. Він також дав оцінку загальному потенціалу наступу ворожих військ на території нашого регіону.

«Тих військ, які знаходяться на Харківському напрямку, навіть з урахуванням 144-ї танкової дивізії з 20-ї армії, недостатньо, щоб рухатися на місто. По-перше, треба прорвати нашу оборону, а вона там доволі добре укріплена. Про це навіть свідчить те, що росія, кинувши в бій резерви, змогла відновити становище по тій лінії, з якої ми відтісняли їх до кордону. Далі вони пройти не змогли. Так, вони повернулися на вихідні позиції, нам довелося відступити на них, але далі вони не пройшли. Оборона досить серйозно побудована», – розповів експерт.

Також він додав, що, ймовірно, обстріли міста продовжаться. У тому числі з авіації та артилерії.

Станом на 18:00 окупанти завдали ударів із ствольної та реактивної артилерії по позиціях наших військ у районі Харкова та населених пунктів Уди, Прудянка, Слатине, Борщова, Руські Тишки, Печеніги, Чугуїв, Леб’яже. Було завдано авіаційних ударів неподалік Прудянки, Рубіжного та Верхнього Салтова.

Автор: Юлія Гнатченко