На Харківщині ідентифікували чергового воєнного злочинця з рф

04.12.2023 15:21 Новини
Фото: Владислав Абдула Фото: Владислав Абдула

СБУ встановили особу ще одного воєнного злочинця рф, який катував мирних мешканців під час окупації частини Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на речника Управління СБУ в Харківській області Владислава Абдулу.

За даними відомства, росіянин бив та катував цивільних громадян під час окупації частини Харківської області. Ним виявився 36-річний Максим Янголенко з Воронезької області, старший прапорщик зс рф, командир взводу 252-го гвардійського мотострілкового полку 90-ї гвардійської танкової дивізії (в/ч 91711).

Цей російський військовий входив до складу загарбницьких угруповань, що окупували Ізюмський район Харківщини у 2022 році. Задокументовано факти, коли він особисто брав участь у каральних акціях та незаконних обшуках за місцем проживання ізюмчан, застосовуючи до них фізичне та психологічне насилля.

Так, на початку травня 2022 року російський військовий разом з вісьмома своїми підлеглими вночі увірвався до помешкання місцевого жителя в Ізюмі, вибивши хвіртку до подвір'я. Янголенко вимагав від чоловіка зізнатися у нібито коригуванні вогню української армії або «здати» тих, хто це робить.

«Не отримавши бажаної інформації, російський прапорщик почав бити українця прикладом автомата з такою силою, що на зброї пересмикнувся затвор. Після цього він імітував страту потерпілого, здійснюючи постріли з автомата біля його голови. Наступного дня російський воєнний злочинець знов увірвався зі своїми підлеглими до оселі цього ізюмчанина та жорстоко побив його пістолетом по голові та ногами у живіт. Після цього злочинці незаконно обшукали маєток чоловіка та пограбували його», – розповів Абдула.

СБУ повідомила росіянину про підозру за статтею «Порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб».

Оскільки він переховується від правосуддя, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Раніше ми писали, що СБУ встановила російського військового, який катував цивільних на Харківщині.

Автор: Ксенія Карпенко