На Харківщині запрацювала комісія для жертв радянських репресій

08.02.2024 10:25 Новини

На Харківщині запрацювала Регіональна комісія з реабілітації, яка припинила роботу на початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ХОВА.

Регіональна комісія з реабілітації займається питаннями реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Після початку повномасштабного вторгнення вона тимчасово припинила свою роботу. Однак днями, 6 лютого, було проведено перше за довгий час засідання.

У заході взяли участь правоохоронці, представники ХОВА, науковці та громадськість. Під час зустрічі члени комісії розглянули низку питань щодо обставин, пов’язаних зі здійсненням репресій проти громадян на основі переліку заяв. А також стосовно надання довідок тим особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті.

– За результатами засідання відповідні матеріали будуть надіслані до Національної комісії з реабілітації,  йдеться у повідомленні.

Регіональна комісія з реабілітації

Матеріали Регіональної комісії з реабілітації / Фото: ХОВА

Як зазначили у Департаменті культури і туризму ХОВА, фахівці нададуть людям усю необхідну юридичну допомогу та роз'яснення щодо процедури отримання статусу реабілітованої або потерпілої від репресій.

Як можна звернутися до комісії? За телефоном: (057) 705 28 07 або на електронну пошту: [email protected].

Нагадаємо, днями у центрі Харкова біля будинку «Слово» червоною фарбою обмалювали погруддя комсомольців. Невідомі розмалювали їм обличчя та написали «геть», «міф» тощо.

Також нещодавно у Харкові на проспекті Героїв Харкова закрили серп і молот на фасаді Міської клінічної лікарні № 2, на вулиці Біблика зафарбували напис «50 лет влксм», а на бульварі Богдана Хмельницького познімали погруддя комсомольців.

Автор: Анна Хливнюк