Підсумки зустрічі Зеленського та Байдена: Україна отримає ППО ЗРК- Patriot

22.12.2022 08:40 Новини
Фото: REUTERS/Leah Millis, Bloomberg Фото: REUTERS/Leah Millis, Bloomberg
21 грудня в Білому домі відбулася довгоочікувана зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Для Президента України це перша закордонна поїздка з початку повномасштабного вторгнення. Під час візиту президенти обговорили подальшу співпрацю, військову підтримку з боку США та позицію путіна стосовно війни.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на РБК.

Володимир Зеленський подякував Джо Байдену за розуміння України, будівництво і підтримання міжнародної коаліції для посилення міжнародного правопорядку. Також він подякував Конгресу США за двопалатну підтримку України у війні з росією.

«Цей візит в США став дійсно історичним для України, для наших відносин з Америкою і для американського лідерства. За 300 днів цієї війни ми розпочали дійсно новий етап у наших взаєминах, ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на 100 відсотків наповнене реальним змістом, я сьогодні це відчув на всіх своїх зустрічах, у всіх наших переговорах», – розповів Зеленський.

Під час візиту Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України, який включатиме в себе довгоочікувані оборонні ракетні системи Patriot.

  • Що таке зенітно-ракетний комплекс Patriot?
    Це система, яка служить для прикриття військово-морських та військово-повітряних баз, а також великих адміністративно-промислових центрів від можливих засобів повітряного нападу. Система охоплює територію в радіусі до 68 кілометрів. Комплекс здатний одночасно виявити та розпізнати понад 100 повітряних цілей та безперервно супроводжувати вісім з них. А потім випускати та наводити на кожну з восьми цілей до трьох ракет.
    Ці ЗРК є надзвичайно потужними і ефективними, проте дуже дорогими. Одна ракета Patriot коштує приблизно 3 мільйони доларів – тобто втричі більше, ніж вартість ракети для NASAMS. Вартість поставки 9 батарей зазначених систем може доходити до 9 млрд доларів.

«Головне питання всіх моїх переговорів сьогодні – це зміцнення України. Ми маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому. Президент Байден сьогодні оголосив про новий пакет військової допомоги обсягом близько 2 млрд доларів, і найсильнішим елементом цього пакета є комплекс Patriot – те, що суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Це важливий крок у створенні дієвого повітряного щита для України, тільки так ми позбавимо державу-терориста її головного інструмента терору – можливості бити по наших містах, по нашій енергетиці, по наших людях. Я дякую всім, хто працює саме заради цього», – додав Зеленський.

Президент України наголосив, що вже зараз є чітке розуміння, як будуть посилені оборонні спроможності нашої держави у найближчі місяці війни, а також згадав про формулу миру.

«Принципова річ – це формула миру, ми пропонуємо дуже конкретні пункти. І те, що Америка може зробити, щоб допомогти їх виконати. Ми пропонуємо Global Peace Formula Summit і шукати, як відновити територіальну цілісність України», – зазначив Зеленський.

Зеленський про справедливий мир та «справедливу війну», а також меседж путіну

«Справедливий мир. Я не знаю, що таке справедливий мир. А чи є справедлива війна? Для нас мир по-різному справедливий. Для мене, як для президента, справедливий мир – це ніяких компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету, відшкодування всіх збитків, яких завдала російська агресія... Я вважаю, що війна – це велика трагедія, і чим довше вона йде, тим більше буде батьків (Які через війну втратили своїх дітей. – Ред.), які будуть жити помстою, інакшого сенсу в них жити більше немає. Немає ніякого справедливого миру у війні, яку нам принесли ці нелюди».

«Що стосується, який меседж послати путіну? Я стою в США з президентом Байденом, тому що я його поважаю як людину, як президента, як чоловіка – за його людяність. Я можу посилати меседжі президенту Байдену. Наприклад, ви сказала, що буде після Patriot? Після Patriot ми ще раз дамо сигнал президенту Байдену, що ми хотіли б отримати Patriot. Що стусується президента путіна: в 2019 році у нас була нормандська зустріч, тоді ми посилали путіну максимальні меседжі, щоб не було повномасштабного вторгнення. Він всім говорив, що повномасштабної війни ніколи не буде. Він усім брехав. Які меседжі можна йому посилати, після того, як він отруїв наше життя. Він говорить, що після України вони можуть піти далі. Для чого людині з хворим відношенням до світу, абсолютно неадекватним, відправляти меседжі?»

Підсумки прес-конференції та заяви Джо Байдена

За підсумками зустрічі із Зеленським Байден згадав про обсяг підтримки, який уже було надано США та союзними країнами. Зокрема, 50 країн взяли на себе зобов'язання про постачання Україні понад 2 тисячі танків та інших одиниць бронетехніки, понад 800 артилерійських систем, понад 2 млн артилерійських снарядів та понад 50 систем РСЗВ.

«Я хочу, щоб ви знали, президенте Зеленський, щоб знали всі українці: ми будемо з вами на кожному етапі цього шляху, стільки, скільки знадобиться. Те, чого ви досягли, має значення не лише для України, а й для всього світу», – зазначив президент США.

Володимир Зеленський та Джо Байден, США, 21 грудня

Про протидію російському терору та важливість гуманітарної підтримки

«Ми з Другої світової війни не бачили великого вторгнення до великої європейської країни і ми не бачимо, що путін хоче змінити свої дії. путін хотів послабити НАТО, натомість він зміцнив НАТО. Він хотів би, щоб Європа розкололась, а насправді через його дії Європа об'єдналася», – розповів Байден.

Також він зазначив, що президент рф не зможе виграти розпочату ним війну. 

«Вся політика є особистою. Дуже важливо дивитися в очі людині. Я це чесно кажу. Немає жодної заміни тому, щоб особисто говорити з людиною. Саме зараз це відбувається... путін все більше нападає на цивільні цілі, але зазнає провалу. Він вже зазнав провалу, тому що знає, що він не може окупувати всю Україну. Його не сприймуть українці. Він зазнав провалу і важливо, щоб він і всі інші бачили, що я і президент Зеленський об'єднані в тому, щоб путін не досягнув успіху. Я роблю висновки про будь-якого лідера з того, що він говорить. Я чітко бачу, що ця людина (Зеленський. – Ред.) займає постійну позицію, він хоче найкращого для своєї країни. Ми зробимо все, що можемо задля успіху».

Під час розмови із Зеленським він підкреслив, що російський диктатор намагається використати зиму як зброю.

«Він думав, що може зруйнувати НАТО, Захід, Союз, він був неправий і продовжує помилятися», – Байден

 «Ця війна може завершитися в той самий день, якщо б путін сказав, що виходить з країни, але цього не сталося досі. Потрібно, щоб Україна досягла успіху на полі бою. Вона може досягти цього успіху з нашою допомогою, допомогою союзників. Головне, щоб президент Зеленський, коли буде говорити з росіянами, зміг досягти в цьому успіху. І це залежить від успіху на полі бою. Росіяни зазнають втрат. Два дні тому путін сказав, що це важче, ніж він думав. Він думав, що може зруйнувати НАТО, Захід, Союз, він був неправий і продовжує помилятися. Він не може виграти цю війну».

Чому не надати Україні все й одразу?

«З двох причин. Є цілий Альянс, якому важливо підтримувати Україну. І якщо ми дамо Україні те, що фундаментально відрізняється від того, що вже туди надходить, це може призвести до розколу НАТО, ЄС та всього світу. Ми дамо Україні те, що їй треба, щоб досягти успіху на полі бою. Інша причина – я провів кілька сотень годин віч-на-віч з нашими європейськими союзниками, лідерами європейських країн, говорячи про те, наскільки в їхніх інтересах продовжувати підтримку України. Вони повністю це розуміли, але вони не хочуть розпочинати війну з росією, розпочинати Третю світову війну. І цього можна досягти за рахунок того, щоб Україна здобула перемогу на полі бою».

Зеленський вручив Джо Байдену медаль

У Білому домі Президент України вручив своєму американському колезі медаль від українського командира батареї HIMARS.

«Незаслужено, але цінно», – відповів Байден.

Володимир Зеленський вручив медаль Джо Байдену, США, 21 грудня

Як відреагував кремль на візит Зеленського до США

Речник путіна пєсков заявив, що співпраця України та США посилюватиметься.

«Триває постачання озброєння, розширюється номенклатура озброєння, що поставляється. Все це, безумовно, веде до посилення конфлікту і, власне, не обіцяє нічого хорошого», – заявив він.