Посівній – бути: як аграрії Харківщини працюють під час війни

02.04.2022 14:35 Новини
Про підготовку аграріїв до посівної розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

Аграрії Харківщини повністю налаштовані на роботу, для їх підтримки під час воєнного стану Уряд ухвалив низку рішень, що допоможуть їм у роботі. Зараз виникають проблемні питання у забезпеченні матеріально-технічними ресурсами аграріїв області, зокрема у безпечному постачанні насіннєвого матеріалу, мінеральних добрив та паливно-мастильних матеріалів, але їх поступово вирішують.

Зокрема, для забезпечення стабільної роботи аграріїв Уряд прийняв такі рішення: скасували акциз на пальне, скасували перевірку бізнесу та запровадили добровільний єдиний податок, понад 25 мільярдів гривень було виділено на компенсацію відсотків та надання гарантій за кредитами для аграріїв, спростили доступ виробників сільськогосподарської продукції до палива та пестицидів в умовах воєнного стану, а також було розширено кредитування для аграріїв і внесено низку змін до державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» для підтримки аграріїв.

Читайте також: Лозівська громада: посівна, опалювальний сезон та новонароджені

За попередніми даними, посівні роботи на Харківщині відбудуться на 60 % площі від запланованих на 2022 рік. У східних регіонах Харківської області аграрії поступово починають виходити на поля та здійснювати посів ранніх зернових культур. Оплату за засоби захисту рослин, добрива та посівний матеріал більшість аграріїв внесли ще до воєнного стану, бо готувалися до посівної заздалегідь.

Як повідомляє Департамент агропромислового розвитку, аграрії вже проводять підготовку ґрунту та вносять добрива на поля. Коли погодні умови стануть сприятливими – почнуть проводитися і весняно-польові роботи.

Крім того, під урожай 2022 року по Харківській області було посіяно 591,6 тисячі гектарів озимих на зерно, з них: пшениця – 576,8 тис. га; ячмінь – 12,5 тис. га; жито – 2,3 тис. га. На цей час здійснено підживлення 70 % площ озимих культур.

За інформацією аграріїв, попередньо прогнозована посівна площа ярих сільськогосподарських культур була на рівні 1,2 млн га, з них: ярі зернові та зернобобові культури – 468 тис. га, в тому числі: ранні зернові та зернобобові культури – 155,8 тис. га, кукурудзи на зерно – 290,0 тис. га; гречки – 5,5 тис. га; проса – 9,2 тис. га.

Автор: Анастасія Хушану