Реактивні снаряди та касетні боєприпаси: що ховається у лісах Харківщини

25.10.2023 12:20 Новини
Фото: Слобожанський лісовий офіс Фото: Слобожанський лісовий офіс

Працівники лісових господарств Харківщини постійно натрапляють на вибухонебезпечні знахідки під час обходів лісових масивів та виконання робіт з відводів лісосік.

Як повідомляє  медіа Слобідський край з посиланням на Слобожанський лісовий офіс, значна частина лісових масивів Харківщини пошкоджена вогнем та вибухонебезпечними предметами внаслідок ворожих обстрілів. 

Це, зокрема, реактивні снаряди від «градів», «смерчів» та касетні боєприпаси, що не здетонували, а також спеціально залишені міни. Через мінну небезпеку, в більшості лісових масивів вести господарську діяльність неможливо. 

Серед філій, які ввійшли до Слобожанського лісового офісу, найбільше постраждали прикордонні лісництва Чугуєво-Бабчанського лісового господарства. Ця філія розташована поблизу кордону й однією з перших зазнала варварського впливу росіян. Два лісництва цієї філії перебували на лінії зіткнення, три – були окуповані (два з них і, частково, третє, наразі, визволені від рашистів).

Так, з 22074 га лісових масивів філії «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство», пошкоджені внаслідок військових дій 21632 га (96%). Недоступні через мінування 3761 га (тобто 17% від загальної площі).  Слід зазначити, що більша частина лісових масивів цієї філії знаходиться у природно-заповідному фонді.

Від постійних обстрілів потерпає і Золочівське лісництво філії «Жовтневе лісове господарство», розташоване за 20 кілометрів від російського кордону. В багатьох кварталах лісові насадження теж заміновані. Їхня площа складає близько 7000 га. Розміновані лише 125 гектарів, тобто 1,78%. 

За даними ХОВА загальна площа лісів Харківщини складає 419 тисяч гектарів, з яких заміновано майже 170 тисяч гектарів. Громадян закликають утриматись від будь-яких походів до лісу та дотримуватись заборони на відвідування лісів до завершення воєнного стану. 

Більше новин у Харківська область на нашому сайті

Читайте також, в Харківській області сталося 2 випадки підривів цивільних на вибухонебезпечних предметах. 

Раніше ми писали, у Височанському лісі Харківської області був знайдений вибухонебезпечний предмет.

Автор: Надія Янінович