СБУ затримала чоловіків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29

08.11.2023 14:30 Новини
Фото: Владислав Абдула Фото: Владислав Абдула

Контррозвідка Служби безпеки ліквідувала міжнародний канал нелегального вивезення з України комплектуючих до бойових літаків. Організатором «схеми» виявився комерсант з Харкова.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на речника Управління СБУ в Харківській області Владислава Абдулу.

Троє чоловіків намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів на майже 2,5 млн грн. Відповідні комплектуючі раніше були викрадені з промислового гіганта Мотор Січ.

Для переправлення продукції закордонним клієнтам чоловіки планували вивезти її за межі України з приховуванням від митного контролю. У такий спосіб зловмисники хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовується для розпізнавання літаків у режимі «свій-чужий» системою ППО.

У результаті заходів у Києві, Харкові, Одесі та Запоріжжі затримали організатора і двох його спільників

Також в Одеській області співробітники СБУ затримали «на гарячому» одного з фігурантів, що хотів переправити авіапродукцію до однієї з країн Східної Азії через невизнане Придністров’я. Щоб таємно вивезти товар, ділок заховав його у технологічних порожнинах власного авто.

За даними слідства, організатором «схеми» виявився комерсант з Харкова. Для пошуку закордонних клієнтів він розміщував «рекламні» оголошення про авіакомплектуючі на спеціалізованих інтернет-ресурсах.

СБУ затримала трьох ділків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів вилучено велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, підготовлених до відправки за кордон.

Трьом затриманим повідомлено про підозру за статтею «Порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю».

Харків'янина підозрюють в організації схеми продажу азійським замовникам партії запчастин до авіадвигунів на майже 2,5 млн гривень

Раніше ми писали, що кіберфахівці Служби безпеки затримали агента головного управління генштабу збройних сил росії, який скоригував повітряну атаку на Харків 6 жовтня цього року.

А також, що на Харківщині у колаборантки суд конфіскував три квартири, 7 гектарів землі та машину.

Та про те, що на Харківщині викрили чергову колаборантку.

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко