Спочатку потрібно відновити критичну інфраструктуру Ізюма – міський голова

10.04.2022 18:35 Новини
Фото: eurasia.amnesty.org Фото: eurasia.amnesty.org
Про найболючіші питання щодо життя та перспектив міста Ізюма Харківської області розповів під час прямого ефіру в Instagram його очільник Валерій Марченко.

Ізюм зараз – найгарячіша точка Харківської області. З 15 березня місто було повністю заблоковане з усіх сторін російськими окупаційними військами.

Напередодні місцева влада залишила тимчасово окупований Ізюм, адже вибір був невеликий: або співпрацювати із загарбниками, або бути закатованими.

10 квітня під час прямого ефіру очільник Ізюмської громади Валерій Марченко розповів, що зараз вони разом з колегами готують гуманітарну допомогу: ліки, продукти харчування. І коли ЗСУ визволять місто, одразу буде готовий запас продовольства для тих містян, які там залишилися. Також міський голова зазначив, що вже зараз готується план відновлення Ізюма, бо місто майже все зруйноване.

– Багато хто (з тих, хто поїхав. - Авт.) не розуміє, що там робиться. Вся інфраструктура розбита. Розграбована. Нічого не працює. Ані магазини, ані лікарні, ані аптеки. Нічого не працює. Купа побитих електростовпів, розбиті підстанції, – розповів Валерій Марченко.

Тож відновлення міста, за словами мера, розпочнеться з критичної інфраструктури.

– Знаю, що зараз РЕС потроху намагається запустити електроенергію… Дуже великі руйнування за цей час, – говорить він. – Коли місто звільнять, я, як міський голова, даю гарантію, що в найстисліший термін разом з областю і державою ми відремонтуємо всю критичну інфраструктуру — буде світло, вода і тепло.

За словами Валерія Марченка, наразі багато ізюмчан готові повернутися і відбудовувати місто відразу після того, як ЗСУ його звільнять. Усі усвідомлюють, що роботи буде дуже багато: спочатку треба розібрати ті руйнування, які є, привести до ладу вулиці. Валерій Марченко запевняє, що є і державні, і європейські програми, які допоможуть відновити як приватний сектор, так і багатоповерхівки та критичну інфраструктуру.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російські окупанти захопили Ізюм .

 

Автор: Інна Можейко

Теги: