У Харківській області встановлюють «зуби дракона» (фото)

30.12.2023 14:32 Новини
Фото: пресслужба Командування Об'єднаних Сил ЗСУ Фото: пресслужба Командування Об'єднаних Сил ЗСУ

На прикордонній Богодухівщині Харківської області завершують будівництво довготривалих фортифікацій.

У районі встановлюють «зуби дракона» – одну зі смуг інженерних оборонних загороджень, повідомляє «Слобідський край».

Установлення «зубів» свідчить, що спорудження взводних опорних пунктів добігає кінця, повідомила пресслужба Командування Об’єднаних Сил ЗСУ.

– Кожний  взводний опорний пункт складається з чотирьох-п’яти смуг інженерних загороджень. Це протитанковий рів, мінне поле, тетраедри, колючий дріт і знову мінне поле. В Північній операційній зоні облаштовано вже понад сто таких позицій. У разі зростання рівня військової загрози на ці оборонні рубежі мають підійти додаткові сили. Ці бригади будуть готові до ведення оборонного бою та стримування просування ворожих сил, – розповів командувач Об’єднаних Сил Сергій Наєв.

Фортифікації будуються за державний кошт, будівництвом займаються обласні та районні військові адміністрації спільно з військовими.

За словами командувача, раніше українські військові інженери переважно виконували завдання з будівництва польової фортифікації. Проте Ставкою Верховного Головнокомандувача було вирішено перейти до довготривалої фортифікації. Роботи виконуються за кошти державного бюджету. Виконавцями робіт виступають обласні військові адміністрації.

Зокрема, як розповів начальник Богодухівської районної військової адміністрації Анатолій Рисцов, під час усього циклу будівництва ВОПів місцева влада постійно співпрацює з військовими та узгоджує з ними усі деталі. 

Начальник РВА також повідомив, що на будівництві оборонних рубежів, окрім бюджетних коштів, задіяні також кошти з бюджетів територіальних громад. Роботи на спорудженні смуг оборони в Богодухівському районі добігають кінця, і до Нового року все має бути завершено.

Нагадаємо, у Куп'янську збираються звести фортифікаційні споруди. Президент Володимир Зеленський відзначив, що на Харківщині збудовані одні з найкращих фортифікаційних споруд.

Автор: Олег Артаєв