В Україні готують масштабну реформу вищої освіти

05.01.2024 19:57 Новини
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Кабінет Міністрів України планує запустити у 2024 році масштабну реформу вищої освіти.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

В Україні у 2024 році стартує масштабна реформа вищої освіти, зокрема зміняться підходи до фінансування. Так, Кабмін підготував законопроєкт, який передбачає можливість навчання за рахунок як державного замовлення, так і державних грантів, пільгових кредитів, а також контрактної форми навчання.

Державні гранти

«Державне замовлення – це абсолютно безоплатне навчання студента за бюджетні кошти. Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дозволяють повністю або частково покрити витрати на навчання», – наголосив Прем'єр.

На розмір гранту впливатиме два критерії – результати зовнішнього оцінювання знань та обрана спеціальність. Держава повністю оплачуватиме навчання для найкращих вступників за спеціальностями, що потрібні державі. А після успішного випуску пропонуватиме перше робоче місце.

«Сьогодні в нас 60 % студентів навчається на контракті. Наша мета, щоб 60 % студентів отримували різні види державної підтримки: держзамовлення, гранти, ваучери або, в майбутньому, пільгові кредити», – повідомив Шмигаль. 

Спеціальні умови прийому абітурієнтів

Уточнюється, що ця нова система поширюватиметься лише на нових абітурієнтів. Серед новацій, які також пропонуються – це встановлення спеціальних умов прийому на навчання в університетах для:

  • ветеранів;
  • дітей загиблих українських героїв;
  • дітей з інвалідністю;
  • дітей-сиріт;
  • інших пільгових категорій.
Автор: Ксенія Карпенко