Відновлення бізнесу та «єРобота»: що відбувається на Харківщині зараз

09.11.2023 07:11 Новини
Фото: undp.org Фото: undp.org

У Харківській області розробляється індивідуальний підхід до відновлення економіки.

Заступник начальника ХОВА Євген Іванов під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі розповів про створення сприятливих умов для розвитку бізнесу на Харківщині, повідомляє «Слобідський край» 

На сьогоднішній день ХОВА спільно з Мінекономіки розробляє індивідуальний підхід до відновлення бізнесу в регіоні. За словами Євгена Іванова, у постраждалих громадах Харківщини необхідно зважати на замінування територій, пошкоджене чи зруйноване майно. Також триває робота у податковій сфері, оскільки сплата податків, зокрема, для місцевиї аграріїв не може бути така сама, як для інших областей України.

«ХОВА брала участь у розробці Закону № 3050 про звільнення від податку на знищену нерухомість, який набрав чинності 6 травня цього року. Закон надає можливість органам місцевого самоврядування завдяки комісійним рішенням затвердити надання податкової пільги підприємствам, які були зруйновані або зазнали пошкоджень. Більше 300 підприємств уже отримали таку пільгу», – пояснив Євген Іванов.

Також планується створити Координаційну раду з питань розвитку та підтримки підприємництва, яка допомагатиме розробляти законопроєкти та індивідуальні програми для бізнесу.

Наразі в Харківській області вже активно реалізуються державні програми підтримки бізнесу.

«У 2023 році програма «єРобота» запрацювала на Харківщині. Уже маємо 152 позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на суму понад 20 мільйонів гривень. На розгляді ще перебуває понад 500 заяв», – зазначив заступник начальника Харківської ОВА.

Щодо кількості суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб Харківщини – то на сьогодні вона становить 162 697. Протягом вересня кількість зросла на 212 осіб. 

Нагадаємо, у Харківській області наразі працюють над захистом об'єктів критичної інфраструктури та забезпечують альтернативними джерелами енергії, додатковим обладнанням для якнайшвидшої ліквідації внаслідок можливих ударів.  

Раніше ми писали, що Харківська область отримала понад мільярд гривень на відновлення інфраструктури. Наразі на ці кошти відновлюються 62 об'єкти інфраструктури. У пріоритеті – житловий фонд та соціальні будівлі.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анна Хливнюк