Загибель курсантів на Харківщині: справу передали до суду

18.12.2023 16:52 Новини
Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура

У трагедії підозрюють колишнього начальника кафедри НУЦЗУ та головного спеціаліста одного з відділів ДСНС у Сумській області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Правоохоронці передали до суду справу щодо загибелі двох курсантів внаслідок підриву снаряда. Слідством встановлено, що головний фахівець одного з відділів ДСНС у Сумській області, який в цей час проходив підвищення кваліфікації у вказаному Центрі, привіз артснаряд на прохання начальника однієї з кафедр цього університету.

«Начальник кафедри приніс до навчального корпусу цей снаряд. Згодом він надав курсантам вказівку розібрати бойовий припас строком до 6 червня. Студенти відповіли, що вони тільки вчаться на третьому курсі та не знають, як правильно це робити. Проте начальник кафедри сказав їм зробити це в обов’язковому порядку, інакше їх не відпустять у звільнення», - зазначили у прокуратурі.

Зазначається, що у 2023 році він перебував у відрядженні за кордоном і пройшов курс зі знешкодження вибухонебезпечних предметів за Міжнародними стандартами протимінної діяльності, тобто є кваліфікованим та обізнаним спеціалістом в області поводження з вибухонебезпечними предметами та боєприпасами.

Наразі начальника кафедри звільнено з університету. Діями обвинувачених Центру та університету завдано збитків на загальну суму майже 4,5 млн гривень.

Нагадаємо, 31 травня 2023 року у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України у Харківській області загинули двоє курсантів Національного університету цивільного захисту віком 22 та 21 рік. Саме там на той момент жили та навчались студенти цього харківського вишу. Їх смерть настала в результаті вибуху артилерійського далекобійного осколково-фугасного снаряду калібру 152 мм. Ще один 20-річний курсант отримав поранення.