Понад мільярд доларів збитків: якими стали наслідки масованих ударів по енергосистемі України

06.05.2024 15:28 Новини
Фото ілюстративне / EPA/UPG Фото ілюстративне / EPA/UPG

У зв'язку з низкою масованих обстрілів критичної інфрастуктури протягом останніх місяців, Україні було завдано колосальних збитків. 

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону, пише «Слобідський край».

Протягом останніх місяців армія рф завдала низку масованих атак по українських об’єктах критичної інфраструктури.

– На сьогодні йдеться про суми збитків на понад мільярд доларів. Але атаки продовжуються, і очевидно, що збитки будуть зростати, – зазначив Галущенко.

Міністр наголосив, що основних пошкоджень зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії. Паралельно із цим тривають щоденні обстріли різних видів енергооб’єктів дронами, балістикою або артилерією. За словами Германа Галущенко, наразі система стабільна, але ситуація досить складна, проте завдяки сприятливим погодним умовам її вдається балансувати потужностями ВДЕ. 

У деяких регіонах, зокрема у Харкові, який щоденно піддається ворожим обстрілам, діють обмеження електропостачання. У регіоні здійснюються роботи для стабілізації ситуації та підготовки до проходження осінньо-зимового періоду. Для проведення відновлювальних і ремонтних робіт, а також нарощування потужностей залучається допомога міжнародних партнерів.

Станом на 6 травня, за вихідні енергетиками вдалося заживити понад 4,1 тисячі абонентів, які залишалися без світла через ворожі обстріли. Проте через повторні удари були зафіксовано нові пошкодження електромереж. Окрім того, через мережеві обмеженні на Харківщині продовжують застосовуватися графіки відключень електроенергії – знеструмлено, зокрема, 108 тисяч абонентів.