Безлюдівська громада допомагає вразливим верствам населення та вірить у перемогу

Громади на зв'язку
25.12.2023 14:20 Область Online
Коштом громади закупили два шкільні автобуси/фото: Павло Ярош Коштом громади закупили два шкільні автобуси/фото: Павло Ярош

Унаслідок російської агресії перед громадами Харківщини постало багато викликів. Чимало проблем довелося долати й Безлюдівській громаді. Але руки тут не опустили і допомагають та підтримують мешканців, вразливі верстви населення і вимушених переселенців.

 

Безлюдівська селищна об’єднана територіальна громада створена 2020 року.
– За цей невеликий проміжок часу ми стали успішними, сильними, спроможними проводити дієві стратегічні зміни в різних сферах господарювання. Свою діяльність плануємо комплексно та системно, активно впроваджуючи стратегію розвитку громади. За час повномасштабного вторгнення рф ми ще більше згуртувались і допомагаємо тим, кому найважче, – розповів голова Безлюдівської селищної ради Микола Кузьмінов.

Протягом 2023 року Безлюдівська селищна рада підтримала своїх мешканців наданням матеріальної допомоги найбільш вразливим категоріям людей, у тому числі сім’ям військовослужбовців. Зокрема, відповідно до Програми соціального розвитку населення, до Дня захисників і захисниць України одноразову матеріальну допомогу виділили військовослужбовцям, членам їхніх сімей та родинам загиблих і зниклих безвісти воїнів. Загальна сума виплат склала понад 912 тисяч гривень. Слід зазначити, що громада підтримує українських захисників з перших днів повномасштабної війни. Жодне їхнє звернення не лишається без розгляду.

Соціальний захист населення 


Діяльність відділу соцзахисту населення Безлюдівської селищної ради спрямована на реалізацію соціальної політики в громаді. Це, зокрема, адресні соціальні виплати сім’ям з дітьми, малозабезпеченим громадянам, особам з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення, які, відповідно до чинного законодавства, мають право на отримання пільг, допомог і компенсацій.

Протягом року відділом соцзахисту прийнято 3640 заяв на різні види допомоги, видані відповідні пільгові посвідчення, нагрудні знаки.

Санаторно-курортним лікуванням забезпечили 53 мешканців громади, технічними засобами реабілітації – 86 осіб з інвалідністю. 

Коштом селищного бюджету профінансовані:
– надання пільг з оплати послуг зв’язку окремим категоріям громадян, які мешкають на території громади;
– компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом;
– витрати на пільговий проїзд окремими категоріями громадян на залізничному транспорті.

Найбільш вразливі категорії населення (багатодітні родини, особи з першою та другою групами інвалідності) забезпечені деревиною для опалювання.

Також у громаді працює Центр надання соціальних послуг. Він допомагає громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які перебувають у скрутному становищі. Фахівці Центру також ведуть роботу із сім’ями і молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги; працюють над попередженням загрози життю і здоров’ю дітей, безпритульності, конфліктів із законом та іншим. Особлива увага приділяється внутрішньо переміщеним особам. Нині на обліку в громаді – 11 267 ВПО.

Працівниками Центру охоплено більше 250 осіб на дому. Їм безкоштовно надані 99 986 соціальних послуг: з оплати комунальних тарифів; доставки продуктів харчування, медикаментів, господарських товарів; прання білизни, приготування їжі; прибирання приміщень, оформлення пільгових рецептів, виклику лікарів та інші.

3 метою надання кваліфікованої допомоги людям з невиліковними хворобами та зниженим прогнозом на життя, у відділенні соціальної допомоги на дому впроваджено соціальну послугу з паліативного догляду. Зараз на обліку перебувають 13 паліативно хворих громадян, їм надано 7965 послуг.

Психологом Центру вразливим групам населення надані понад 360 індивідуальних соціально-психологічних консультацій. Послугами психолога скористались 83 людини.

З метою виявлення потреб мешканців задля подальшого надання якісного соціального обслуговування та допомоги у вирішенні нагальних проблем, фахівцями Центру постійно здійснюються виїзні робочі наради та зустрічі в населених пунктах громади. Проводяться просвітницькі лекції на теми: кібер-шахрайство, дитяча інтернет-залежність, домашнє насилля, торгівля людьми, ментальне здоров’я, поведінка при спілкуванні та допомозі військовослужбовцям і їхнім сім’ям.

За ініціативою керівництва громади, співробітників Центру та підтримки волонтерського руху, міжнародних благодійних фондів і організацій малозахищені мешканці громади забезпечуються продуктовими наборами та, за потреби, засобами особистої гігієни.

У громаді організовують різні заходи як для людей похилого віку, так і дітей та молоді. Так, під час святкування з нагоди Міжнародного дня захисту дітей понад 200 дітей отримали подарункові набори та іграшки. А на святковому заході до Дня осіб похилого віку видані понад 200 продуктових наборів.

Особлива увага до дітей та молоді


Служба у справах дітей активно співпрацює з дітьми і молоддю.
На обліку Служби у справах дітей Безлюдівської селищної ради – понад 40 дітей. З них 33 – діти-сироти й ті, що позбавлені батьківського піклування, а також 11 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

З метою збереження життя та здоров’я дітей, спеціалісти служби у справах дітей разом з представниками поліції, рятувальниками ДСНС та завідувачем сектора з питань цивільного захисту Безлюдівської селищної ради проводять спеціальні рейди та роз’яснювальну роботу щодо поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, при пожежах та біля водоймищ.

Крім цього, фахівці Служби спільно з поліцейськими офіцерами громади провели рейд із запобігання домашньому насильству серед сімей, які зазнали його в минулому.

За ініціативою керівництва громади, разом з благодійними фондами, постійно організовуються тренінги, квести, круглі столи, спортивні та розважальні заходи для молоді. 

Служба у справах дітей співпрацює з громадськими організаціями та благодійними фондами. Так, завдяки співпраці з партнерами ЮНІСЕФ діти з 38 сімей забезпечені комплектами зимового одягу. До Різдвяних свят 27 дітей отримали солодкі подарунки.

День Святого Миколая/фото: Павло Ярош

До дітей завітав Святий Миколай/фото: Безлюдівська селищна рада

Вирішення освітянських питань


Протягом 2023 року коштом місцевого бюджету здійснений поточний ремонт підвального приміщення – найпростішого укриття в Безлюдівському юридичному ліцеї. Також капітально відремонтована частина підвального приміщення в Васищевському ліцеї. Його, за проектом конкурсу місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє», теж використовуватимуть як найпростіше укриття. Крім цього, придбані меблі, мультимедійна дошка та інше обладнання.

Також для трьох закладів освіти та одного закладу дошкільної освіти придбані найпростіші укриття цивільного захисту – мобільні швидкоспоруджувані модулі.

Коштом місцевого бюджету капітально відремонтували частину підвального приміщення Хорошівського комунального закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Безлюдівської селищної ради. Відділом освіти сільради придбані 2 шкільні автобуси для підвозу учнів та педагогів Лизогубівського та Хорошівського ліцеїв. В останньому коштом місцевого бюджету відкритий «Клас безпеки», облаштований відповідно до рекомендацій Міністерства освіти та науки України. Клас розділений на кілька навчальних зон, у кожній є посилання на відеосюжети з відповідної тематики у вигляді QR-кодів.

Клас безпеки/фото:Павло Ярош

У громаді відкрили «Клас безпеки»/фото: Павло Ярош

«Разом зможемо все»


Як розповів голова Безлюдівської селищної ради Микола Кузьмінов, цьогоріч, готуючись до зими, врахували проблемні питання попереднього року та підступність ворога, який намагається зруйнувати енергосистему України. Тож на критично важливих об’єктах громади встановили генератори.

На території громади обладнано 4 пункти обігріву та «Пункт Незламності» у Безлюдівці. Всі вони оснащені генераторами та забезпечені необхідними медикаментами, їжею, питною водою. Пункти обігріву функціонують у Васищевому, Хорошевому, Лизогубовці та Котлярах.

– У ці нелегкі часи ми повинні підтримувати одне одного, допомагати вразливим верствам населення, підтримувати наших захисників. Разом ми зможемо все. Вірю, що наша земля скоро буде вільною, а небо чистим. Головне – не втрачати надії, – зазначив Микола Кузьмінов.

Ми писали, що у Краснокутській громаді Харківської області втілюють багато проєктів, які стосуються вивчення мови, української культури та історії краю. Які саме проєкти реалізували у ТГ спільно з молоддю