Як Нововодолазька громада під час війни розвиває міжнародне співробітництво

30.10.2022 11:16 Область Online
Істина, яка вже неодноразово перевірена, – співпрацюють з тими, кому довіряють, кого знають, у кому впевнені. Досвід Нововодолазької громади Харківської області, яка до повномасштабного вторгнення мала тісні міжнародні зв’язки, – тому підтвердження.

– Уже близько п’яти років ми співпрацюємо з різними міжнародними організаціями: U-LEAD з Європою, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, USAID, Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Міжнародний благодійний фонд AICM, ПРООН та ін. Це тісна та плідна співпраця, завдяки якій наша громада реалізовувала цікаві та корисні проєкти. І дуже приємно, що зараз, у важку годину, наші партнери залишаються з нами. Я дуже вдячний тим міжнародним організаціям, які з нами співпрацюють. Те, що вони нас підтримують, допомагають – це надзвичайно важливо, – зазначив Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін. 

Війна поставила перед громадою нові виклики. Насамперед потрібно було подбати про людей, які були вимушені покинути власні домівки через активні бойові дії, здебільшого з міста Харкова та області. Через це населення Нововодолазької ТГ збільшилось майже вполовину. Війна вплинула й на місцевих мешканців – хтось залишився без роботи, у когось зупинився бізнес. 

Головний напрям – медичний

Вирішуючи медичні проблеми, у Новій Водолазі сконцентрувалися на зміцненні матеріально-технічної бази. 

У липні Нововодолазька громада – одна з 13 в Україні – отримала від партнерів з Польщі новий сучасний реанімобіль. Він дозволяє лікарям транспортувати важких пацієнтів до спеціалізованих медзакладів, підтримувати стан хворих дорогою. Нині він обслуговує жителів громади та внутрішньо переміщених осіб. Завдяки отриманню цього медичного транспорту організовано консультативну виїзну допомогу на базі центральної лікарні. 

Нововодолазька громада Харківської області отримала від польських партнерів сучасний реанімобіль

– Залежно від того, якої допомоги потребують у конкретному випадку, – на цьому реанімобілі виїжджають фахівці до хворих у населені пункти нашої громади. Це особливо важливо для віддалених сіл, – пояснює головний лікар Нововодолазької центральної лікарні Олег Яковенко. – Навантаження на медиків зараз збільшилось. По-перше, стреси, які не кращим чином впливають на здоров’я людей. По-друге, населення громади збільшилось за рахунок ВПО. Медичної допомоги потребують усі, а нове обладнання дає змогу надати її швидко та якісно. 

Завдяки сприянню та активній позиції народних депутатів Олексія Красова та Марії Мезенцевої, які налагодили тісну співпрацю з міжнародними донорами та некомерційною громадською організацією для військової і гуманітарної допомоги «Штаб 24», Нововодолазька центральна лікарня одержала пересувний рентген-апарат для приймального відділення та апарат УЗ-діагностики для операційної. 

У рамках проєкту «Фонду Міжнародної Солідарності (Республіка Польща)» у партнерстві з BGK (Банк Господарства Крайового) та Європейською комісією в лікарні з’явилось нове медичне обладнання, а саме електрокардіограф та монітор пацієнта.

– Кардіограф працює в приймальному відділенні, а монітор пацієнта встановлений у реанімації. Це велика допомога і нашим лікарям, і мешканцям громади, – підкреслює Олег Яковенко. 

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Нововодолазкої селищної ради продовжило тісну співпрацю з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ – давнім партнером та другом громади. Завдяки цьому медустанова отримала два дизельні генератори, інвалідні візки, милиці, палиці, ходунки для потреб пацієнтів сімейної медицини. 

– Дизельними генераторами ми оснастили Новоселівську та Ватутінську сільські амбулаторії, – пояснює головний лікар ЦПМСД Нововодолазької селищної ради Людмила Мороз. – Відстань від них до центру громади – 5-10 км, там є препарати та вакцини, які повинні зберігатися тільки в холодильниках. Зокрема, вакцини для щеплень від ковіду та для планових щеплень діткам. Якщо буде відключення електрики навіть на 6-8 годин, ми переключимось на ці генератори, і холодильники продовжуватимуть працювати, препарати не зіпсуються. 

Також завдяки співпраці з ПРООН у громаді пройшов тренінг щодо надання першої домедичної допомоги при кровотечах.

– Мета тренінгу – навчити бажаючих зупиняти кровотечу в постраждалого до приїзду медиків, користуватись турнікетами та робити тампонацію рани. Такі знання та навички нині надзвичайно важливі, адже швидка втрата крові може вартувати людині життя. І все часом залежить від того, хто знаходиться поруч і може зупинити кровотечу за лічені хвилини. Навчання пройшли 20 осіб, серед яких військові, волонтери, студенти та вчителі. Наразі ми чекаємо наступного тренінгу на тему «Використання автоматичного зовнішнього дефібрилятора і Основи підтримки життя» для медичних працівників, – зауважує Людмила Мороз. 

До Програми розвитку ООН в Україні Нововодолазька громада долучилася нещодавно і вже отримала відчутну матеріальну допомогу: два дефібрилятори, водонагрівачі для кабінетів сімейних лікарів, електричні конвектори. 

У вигляді медикаментів та витратних матеріалів надходила допомога від фонду UNCHAIN FUND, Міжнародного благодійного фонду AICM Україна.

Міжнародний фонд «Відродження» надав Центру первинної медико-санітарної допомоги медикаменти, підгузки для дорослих та дітей, а також вироби медичного призначення: тонометри, глюкометри, системи для внутрішньовенного вливання тощо. 

У вигляді медикаментів та витратних матеріалів лікарня отримувала допомогу з Польщі, Словаччини, Франції та Італії.

І старим, і малим

Пункт прокату при КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» відкрився в Новій Водолазі ще у травні 2021 року. Тут можна було взяти на прокат милиці та ходунки, інвалідні візки та крісла-каталки та інші засоби реабілітації. Зараз завдяки партнерам з GIZ кількість засобів збільшилась. З’явились нові різноманітні милиці, палиці, ходунки, інвалідні візки та коляски, крісла-каталки, спеціалізовані сидіння та стільці, а також пересувний підйомник з електричним приводом.

– Це саме пункт прокату. Припустимо, хтось зламав ногу. Людині потрібні спочатку милиці, потім – тільки палиця. Коштує все дорого, а потрібно тимчасово, у нас все це можна безкоштовно взяти, а потім віддати або поміняти. Це дуже зручно, – говорить директор Центру Лариса Марюхна. – Тим більше, це актуально зараз, під час війни, коли до нас приїхало дуже багато людей похилого віку. Ми надаємо наше обладнання строком на півроку на підставі довідки від сімейного лікаря. Це як термінова допомога для тих, хто її потребує, – і для місцевих жителів, і для ВПО. Також від GIZ було отримано намет, похідні ліжка, спальні мішки, вовняні ковдри, генератори, сумки-пакети з особистими речами, гігієнічні набори, сухі пайки та набори консервованої їжі для екстрених випадків.

З 2018 року Нововодолазька громада приєдналась до реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Завдяки фінансовій допомозі в сумі близько 1,5 мільйона гривень від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у рамках спільного проєкту з Асоціацією міст України в громаді, незважаючи на війну, з’явились нові дитячий та спортивний майданчики. 

Новий битячий майданчик у Нововодолазькій громаді на Харківщині

– Ці майданчики вже встановлені, і ними вже користуються всі бажаючі. Особливо до вподоби нові місця для проведення дозвілля і занять спортом дітям та молоді. Так ми демонструємо підростаючому поколінню справжніх патріотів України, що їх життя та здоров’я є найвищою цінністю за будь-яких обставин, навіть в умовах війни, – пояснює завідувачка відділу економічного розвитку та інвестицій Нововодолазької селищної ради Анна Пікалова. 

Новий спортивний майданчик у Нововодолазькій громаді на Харківщині побудований під час війни та чекає на відкриття

Для жінок на території громади продовжується реалізація проєкту «Крила», який уже другий рік впроваджується організацією Пакт за фінансової підтримки Уряду Канади. Проєкт спрямований на відкриття можливостей для жінок громади в забезпеченні власного зростання, економічної безпеки та відкриття власної справи. 

– До війни ми випустили дві групи загальною кількістю 23 учасниці. Окрім навчання, жінки взяли участь у майстерні можливостей та тренінгах, складали бізнес-плани. Чотири учасниці з першої групи отримали обладнання для розвитку власної справи, – розповідає Анна Пікалова. – Після початку війни було побоювання, що цей проєкт, який розрахований на чотири роки, закриється, але наші партнери вирішили його продовжити – і зараз йде навчання третьої групи, в якій 12 жінок – і місцевих жительок, і переселенок.
У рамках проєкту «Крила» за підтримки Інституту Пакт було надано благодійну допомогу жінкам із вразливих груп населення у вигляді засобів гігієни для дорослих і дітей, домашнього одягу та дитячого харчування. 

Дбають про продовольчу безпеку

У рамках співпраці з ГО «Харківський центр дорадництва» та міжнародною організацією «FAO» Нововодолазька громада отримала насіннєвий матеріал для жителів сільських населених пунктів. 

– Ми роздали 3000 наборів жителям сільської місцевості у всіх 36 населених пунктах громади. У кожному пакунку було сім найменувань насіння: буряк, морква, гарбуз тощо, – все те, що необхідно в першу чергу для вирощування овочів, – говорить заступник Нововодолазького селищного голови Віталій Столяренко. 

Навесні, в умовах відсутності бензину та транспортного сполучення, особливо для людей старшого віку це виявилось реальною допомогою, а ще – вкладом у продовольчу безпеку країни. 

– Співпраця з міжнародними організаціями продовжується, незважаючи на надскладні умови нашого сьогодення. Особливого оптимізму додає те, що ми вже почали плідно співпрацювати з Програмою розвитку ООН, складаємо плани на реалізацію різноманітних проєктів разом з нашими партнерами. Що найцінніше – саме розвиткових проєктів у галузі медицини, соціальної сфери, цифровізації, вдосконалення роботи ЦНАП, молодіжної політики, економічного зростання. Тож віримо в нашу якнайшвидшу Перемогу та реалізацію всього задуманого на благо Нововодолазької громади, – підсумовує Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін. 

Автор: Інна Можейко