Як у Харківській області обміняти лампи розжарювання на енергоощадні

09.02.2023 14:29 Область Online
Фото: konkurent.ua Фото: konkurent.ua
Жителі Харківської області можуть обміняти старі лампи розжарювання на сучасні двома способами.

З 30 січня в Україні запрацювала програма з обміну старих ламп розжарювання на сучасні енергоощадні LED. Головною ціллю програми є зниження об'єму електроспоживання та допомогти енергосистемі країни, поки ворог нищить критичну інфраструктуру. Лампи розжарювання використовують у вісім разів більше електроенергії, ніж LED. За даними "Укренерго", масова заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10 % у моменти пікового навантаження на українську енергосистему.

Можна і без "Дії"

Як повідомляють в Укрпошті, станом на 7 лютого українці обміняли вже 1,5 мільйона старих ламп на нові. У Харкові обміняли 94 тисячі ламп. Як розповіла кореспондентці медіа “Слобідський край” начальниця одного з харківських відділень Укрпошти, існує два варіанти обміну ламп.

– Все дуже просто, для обміну старих ламп на нові можна звернутися до будь-якого відділення Укрпошти. Із собою треба мати паспорт, ІПН, телефон із сім-картою та п'ять ламп розжарювання. Одна людина може обміняти п'ять ламп лише один раз, – пояснили в Укрпошті.

Укрпошта вносить в базу дані людини, яка отримала LED лампи. Тобто прийти в інше відділення будь-якого населеного пункту країни та ще раз обміняти лампи не вийде.

– Також людина може зареєструватися через застосунок "Дія" та оформити попереднє замовлення на лампи. Але, коли людина реєструється через "Дію", її "прив'язують" до певного відділення Укрпошти, де вона зможе провести обмін. Без реєстрації можна звернутися у будь-яке зручне відділення, – пояснюють на Укрпошті.

Лампи доїдуть і до сіл

Перевіряти чи працюють лампи у відділеннях пошти не будуть, аби не спровокувати великі черги. Умова така – лампа розжарювання має бути цілою. Якщо ж LED лампи виявляться неробочими, то їх можна обміняти на інші у тому ж відділенні Укрпошти. Це можна зробити протягом місяця з дня отримання і при наявності оригінального пакування.

Укрпошта не займається закупівлею нових ламп, їх закупляє ЄС та відправляє в Україну. Обмін проводиться на лампи Е14 – з малим цоколем (міньйон), Е27 – зі стандартним цоколем. У наявності найпоширеніші моделі, а саме: IDST LED 40W P45 E14 WW FR ND та ATR LED 400lm A60 E27 830 FR ND 1PF/10. У відділеннях будуть лампи різних типів, залежно від постачання з Європи – теплий, холодний, нейтральний колір світла. Обрати колір наперед не можна.

– При обміні в нашому відділенні ніколи не виникало проблем із документами. Єдине, що може статися – закінчаться лампи якогось з двох зразків. Якщо людині потрібен саме цей тип лампи, то можна прийти через декілька днів, коли він знову буде в наявності, – зазначила начальниця відділення.

За її словами, у перші два дні відділення обміняли тисячу ламп. Послуга користується шаленою популярністю.

– На місто Харків виділили п'ять мільйонів нових ламп. Вони будуть надходити поступово у відділення, але першу партію ми вже роздали. Днями чекаємо надходження другої партії, – зазначає працівниця Укрпошти.

Може скластися ситуація, що в окремих населених пунктах Харківської області поки недоступний обмін ламп. В Укрпошті повідомляють, що спочатку лампи отримують обласні центри, далі партії розподіляються по містах та селищах. До кінця лютого LED лампи мають надійти й до найменших сіл завдяки пересувним відділенням Укрпошти.

Отже, алгоритм обміну ламп без використання "Дії" такий:

  • Зібрати п'ять ламп розжарювання, вони мають бути цілими.
  • Прийти до будь-якого відділення Укрпошти.
  • При собі мати паспорт, ІПН та телефон.
  • Отримати п'ять нових LED ламп.

Якщо попередньо зробити замовлення через застосунок "Дія", то лампи гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.

Алгоритм обміну з попереднім замовленням через застосунок Дія:

  • Авторизуватися в Дії зручним способом.
  • Натиснути у меню Послуги та обрати послугу Обмін лампочок.
  • Указати: контактний номер телефону та відділення Укрпошти, в якому хочете забрати лампочки.
  • Зазначити тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати. Наприклад: 3 типу Е14, 2 типу Е27.
  • Після підтвердження заяви лампи зберігатимуться у відділенні Укрпошти 5 робочих днів.

Читайте також, куди можуть звернутися жителі Харківської області для відновлення або отримання нових документів.

Нагадаємо, як жителям Харківської області правильно збирати докази злодіянь російської армії. Раніше ми писали про виклики, з якими під час повномасштабного вторгнення рф зіткнулися територіальні центри Харківської області.

Інші цікаві новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану